Вашингтон/Москва. Министерството на финансите на САЩ въведоха санкции срещу Банката за икономическо и социално развитие на Венецуела (BANDES), предава ТАСС. Повод за тези мерки е арестът на Роберто Мареро, секретар на опозиционния лидер Хуан Гуайдо. Ведомството е разпространило специално прессъобщение в петък по този повод.
"Режимът използва BANDES и нейните дъщерни структури, за да изнася от страната средства“, се казва в изявлението на финансовото министерство на САЩ. – „Режимът продължава да отвлича, изтезава и убива граждани на Венецуела, нещо, което САЩ и международната коалиция, подкрепяща Гуайдо, не може да допуска. Роберто Мареро и другите задържани по политически причини, трябва незабавно да бъдат освободени. ".
Санкции са въведени и спрямо функциониращата в Уругвай Banco Bandes Uruguay, венецуелските банки Banco Bicentenario del Pueblo и Banco de Venezuela, както и срещу ситуираната в Боливия Banco Prodem S.A. В момента тези кредитни институции са лишени от достъп до американската финансова система. На американските граждани е забранено да сключват с тях каквито и да са сделки или да влизат в каквито и до било делови отношения.На територията на САЩ ще бъдат замразени всички техни активи или собственост, които са.

Превод и редакция: Ивелина Ватова