Ние се готвим за най-лошото, но се надяваме на най-доброто, защото надеждата умира последна. Това каза председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск, след като европейските лидери изпратиха официално писмо на Тереза Мей, с което я информират за двете нови дати за Brexit, които й дадоха в отговор на нейната молба за отсрочка.

Ако Камарата на представителите в британския парламент другата седмица одобри сделката на ЕС и британското правителство за условията за плавна раздяла след 18 месеца, Обединеното кралство ще напусне на 20 май. Ако това не се случи, разводът може да настъпи още на 12 април, освен ако Лондон не реши да участва в евроизборите, което ще позволи отлагане без определен срок.

Тереза Мей  отхвърли още нощес възможността за участие в изборите за Европарламент в края на май, защото то не отговаряло на желанието на британския народ за раздяла.
До 12 април Лондон ще може да избира между 4 опции: излизане със и без сделка, искане на нова отсрочка, оттегляне на молбата за напускане.

“Всичко сега е в ръцете на британския парламент и правителството на Тереза Мей”, заяви Туск.
Междувременно онлайн петицията за оттеглянето на искането за излизане от ЕС във Великобритания събра над 3 млн подписа само за два дни. Европейският съд разреши на Лондон, ако желае, еднократно да прекрати процеса и да остане в Сюза, без други последствия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза след края на срещата на върха, че дискусията за отношенията на ЕС с Китай е била много по-лесна от тази за Brexit.

“Отношенията ни с Китай са добри, не прекрасни. Китай е конкурент, партньор и съперник”, каза Юнкер.
Той съобщи, че е приел поканата на френския президент Еманюел Макрон и заедно с германския канцлер Ангела Меркел ще участват в преговорите в Париж с китайския президент Си Дзинпин във вторник. Двете основни теми, обявени преди срещата, която е част от европейското турне на китайския лидер, са климата и търговията.

“От една страна ние сме партньори, от друга - конкуренти. Не само по отношение на икономиката, но и на политическите си системи. Това, което искаме е реципрочни отношения”, коментира германският канцлер Ангела Меркел след срещата.

В заключенията от срещата европейските лидери записаха, че “ЕС трябва да брани интересите си по отношение на нелоялните търговски практики, като използва в пълнота инструментите си за търговска защита на обществените си поръчки и осигури реципрочност за обществените поръчки с трети страни”.

ЕС е разделен по отношение степента на протеционизъм към собствените си компании, като Франция и Германия настояват за приемане на стратегия за реципрочност, докато северните страни държат на свободната търговия.

ЕС и Китай ще се срещнат на 9 април в Брюксел, като Съюзът разчита да договори по-широко присъствие на европейските стоки на китайския пазар и достъп на своите фирми до обществените поръчки в Китай. В момента Пекин може да участва в търговете в ЕС, като това не е разрешено на европейските компании в Китай.

ЕС заплашва да ограничи достъпа на китайски компании до обществените поръчки в Европа, ако не получи отстъпки. От 1 април влиза в сила и специален скринингов механизъм на китайските инвестиции, който цели да предпази европейските компании от изкупуване.