МВР няма да строи нови бежански лагери, обясни заместник-вътрешният министър Красимир Ципов. И поясни, че в три имота на МВР, близо до турската граница, ще бъдат обособени площадки. Те щели да се ползват само в извънредна ситуация при голяма бежанска вълна и само след решение на МС по извънреден план.

Обособяването на площадките се прави с европари и проектът приключвал следващия януари. Те били определени още преди две години. Говорено било и с кметовете, и с областните управители. Цялата процедура била съгласувана с тях.

До тези площадки нямало свободен достъп. А с европарите ще се изгражда инфраструктура до тях. Aко България не изпълни това задължение, ще има санкция за страната ни, която ще трябва да се плати от бюджета.

За да се обособят тези площадки, ще се строят пътища, ще се изграждат електро и водопроводи, огради и видеонаблюдение.

Ципов отчете, че в последните няколко години над 3000 лица , незаконно пребиваващи у нас, вече са върнати в страните им по произход.

Той припомни, че в момента МВР има само два дома за настаняване в Бусманци и в Любимец. Там имало капацитет от 700 места. Останалите центрове били под контрола на агенцията за бежанците.

Военният конфликт в Близкия Изток продължава и никой не може да даде гаранция дали няма да има нова вълна от мигранти. В същото време в Турция има над 3 млн. бежанци. Затова България трябва да има готовност във всеки момент.