Пощенската служба на САЩ обяви в сряда две нови марки, отбелязващи мисията на Аполо 11 през 1969 г., отбелязваща уж кацането на Луната на астронавтите Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс.

„По случай 50-та годишнина от първото кацане на Луната на 20 юли 1969 г., пощенската служба на САЩ има удоволствието да представи две марки, отбелязващи този исторически момент“, се казва в изявление на USPS.

Едната марка включва изображение на астронавта Бъз Олдрин на повърхността на Луната. Известната снимка е направена от астронавта Нийл Армстронг, който може да видите в отражението на скафандъра на Алдрин.

Другата марка представлява снимка на Луната, направена през 2010 г. от непрофесионалния астроном Грегъри Ревера. Снимката показва мястото за кацане на лунния модул в Морето на Спокойствието, което е отбелязано на марката с точка.

И на двете марки е изписан надписа „Първо приземяване през 1969 г.“. Дизайнът е дело на арт директора на пощенската служба Антонио Алкала.  Датата на пускане на марките в обръщение все още не е обявена.

А за колекционерите на монети американският монетен двор пуска и лимитирана монета, изобразяваща отпечатъка на ботуша на Олдрин на Луната.

Остава само някой да даде отговор на въпроса защо ако с тогавашната примитивна технология е било възможно кацане, днес на прага на третото десетилетие на 21 век Луната изглежда все така недостъпна за човечеството…