Българският национален отбор стартира днес квалификациите за Евро 2020. Трикольорите приемат Черна гора на „Васил Левски“ и ако се осланяме на историята трябва да започнем с победа или в най-лошия случай с равен.

Досега в пресявките за 15-те европейски първенства (1960 – 2016), в които България участва, сме стартирала кампанията с домакинство в София 6 пъти. Във въпросните 6 срещи нямаме загуба – 3 успеха и 3 ремита, при голова разлика 15:9. В дебютен мач на „Васил Левски“ по пътя към еврофинали бием Португалия, Норвегия и Грузия. На два пъти не успяваме да преодолеем Норвегия и веднъж Гърция. Интересното е, че в последния случай, при победата над Грузия с 2:0 на 12 октомври 1994 година, се класираме на финалите в Англия. Двата гола са дело на Емил Костадинов. Тогава оставаме втори в потока си след Германия.

След успеха над Норвегия с 4:2 през ноември 1966 година пък печелим квалификационната си група, като отпадаме на четвъртфинал от Италия след драма в три двубоя.

В първата такава среща, на 7 ноември 1962-а, подчиняваме Португалия на Еузебио след обрат за 3:1. Именно легендарният футболист открива за иберийците, но след два гола на Георги Аспарухов и един на Тодор Диев стигаме дo успеха. През октомври 1974-а срещаме балканци, както ще е и сега. Тогава изпускаме да победим Гърция, след като водим с 3:1 до 85-ата минута, но допускаме изравняване в края.

Трябва да отбележим, че България все пак има една загуба като домакин на старт на евроквалификации, но тя не е в София. На 6 септември 1998 година сме разбити с 0:3 от Полша в Бургас. Малко по-късно лошият старт в пресявките за Евро 2000 коства поста на Христо Бонев.

Футболното съперничество между България и Черна гора пък е твърде кратко и твърде отскоро, но това не пречи бившата югорепублика да ни е създавала доста главоболия през годините. Досега сме изиграли 4 мача срещу черногорците на ниво национални отбори (мъже), като балансът ни е 1 победа, 2 равенства и 1 загуба, при голова разлика 7:5 за трикольорите. Две срещи са световни квалификации и две европейски такива. Интересното е, че Храбрите соколи вкарват във всяка от четирите срещи, докато ние веднъж оставаме на сухо. Реално първият квалификационен мач на Черна гора, като независима страна, е именно срещу трикольорите през 2008 година. ФИФА пуска младата държава в пресявките за Мондиал 2010, след като я признава за членка в началото на 2007-а.

В деня на съединението на България 6 септември Черна гора без малко да ни бие още на старта на квалификациите за световното в ЮАР. Двубоят в Подгорица започва отлично за селекцията на Пламен Марков. Стилян Петров открива резултата в 11-ата минута. През второто полувреме обаче домакините стигат до обрат след голове на голямата си звезда – нападателят на Рома Мирко Вучинич, и младата надежда Стеван Йоветич, който е точен от дузпа. За нарушението Станислав Ангелов получава втори жълт картон и е изгонен. Лъвовете обаче не се предават. Селекционерът на Черна гора Зоран Филипович вади две от основните си фигури – Вучинич и Бошкович, и това се оказва фатално. От своя страна Марков пуска Благой Георгиев, който в добавеното време на мача носи точката за нашите от фаул. В състава личи името на сегашния капитан на трикольорите Ивелин Попов. Въпреки че Черна гора е тимът от последна урна в тези квалификации, той показва, че за в бъдеще всички трябва да се съобразяват с него.

В ответния двубой България е с нов селекционер. През ноември 2008-а Пламен Марков е уволнен след звучния шамар от Сърбия -1:6 в контрола в Белград. Начело на националния ни тим застава Станимир Стоилов. Началото за него е вихрено. На 5 септември 2009-а разбиваме Черна гора с 4:1 на „Васил Левски“. Въпреки изразителния резултат успехът не идва толкова лесно. Йоветич отново ни наказва, като открива още в 9-ата минута. Едва в добавеното време на първата част пробиваме бетона на съперника. Точен е един от ветераните в тима – Радостин Кишишев. На почивката Мъри пуска в игра Телкийски, който само 3 минути по-късно дава аванс на България. Чак в последните пет минути идват попаденията на успокоението. Разписват се Бербатов и друга резерва – Домовчийски. Успокоение, което за Стоилов се оказва измамно.

Още година по-късно, на 7 септември 2010-а, отново играем с Черна гора. Този път в квалификации за европейско първенство. Четири дни преди срещата сме разбити от Англия на „Уембли“ с 0:4 на старта на пресявките. Изненадващо или не Храбрите соколи също ни бият – 1:0 на „Васил Левски“, и това коства поста на Мъри. Единствения гол в мача бележи Зверотич в 35-ата минута. Начело на съперника вече е хърватският специалист Златко Кранчар. А четири месеца по-рано Димитър Бербатов е обявил отказването си от националния отбор. Реално Станимир Стоилов гради нов отбор. Цял мач тогава играе Ивелин Попов, а на вратата е Николай Михайлов, който и сега е част от селекцията ни.

Последният ни мач с Черна гора датира от 4 юни 2011-а. България вече е загубила шансове за класиране на Евро 2012, докато за домакините все още има такива. Начело на трикольорите е немската легенда Лотар Матеус. И с него обаче не успяваме да спечелим -1:1 в Подгорица, с което препъваме съперника, който води битка с Англия и Швейцария. Ние пък оставаме на последното пето място в групата. Джалович извежда Черна гора напред в резултата в 53-ата минута, но в 66-ата Ивелин Попов изравнява. Освен Попето сега в състава са още Ники Михайлов, Бодуров и Занев.

Така днес България ще търси първа победа над Черна гора от близо 10 години.

По информация на PlovdivDerby.com титуляр за трикольорите ще бъде канарчето Тодор Неделев.