Създадена е необходимата организация между Център "Фонд за лечение на деца" и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за да няма необработени заявления за лечение. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

До 29 март във фонда ще се приемат по установения ред заявленията на всички родители, чиито деца се нуждаят от лечение в чужбина. Както сега, така и в следващите работни дни до края на този месец, нито едно заявление няма да бъде върнато. Всички започнати преписки по заявленията на родителите ще бъдат автоматично прехвърлени към НЗОК, която от 1 април ще поеме функциите на Фонда.

Екипите от двете институции ежедневно работят съвместно по подготовката за преминаване на Фонда към НЗОК, за да може на 1 април работата да продължи безпроблемно. Нито един пациент няма да бъде върнат без да му е предоставена възможност да подаде заявление. Всяко заявление ще бъде разгледано и по него ще бъде взето решение.

Няма повод за притеснение от забавяне на лечението на децата, тъй като е създадена необходимата организация за непрекъсваемост на процеса, увериха от пресслужбата.