Стара Загора. На 21 март 2019 г. на 75 годишна възраст почина художникът-хералдик Христо Танев, създател на герба и знамето на Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Достоен човек, общественик и пламенен родолюбец, през целия си живот той е отдаден на своята голяма любов – изобразителното изкуство. Дългогодишната му всеотдайна работа и многолик талант са признати не само в България, а и по целия свят. Будният му и търсещ дух е закодиран в завещаните на Стара Загора герб и знаме – сакралните символи на обичния град.
Христо Танев е роден е на 21 септември 1943 година в град Стара Загора.
Завършва Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" при проф. Никола Гелов. Негови преподаватели са били известните български художници проф. Васил Стоилов и проф. Никола Кожухаров. Художникът работи главно в областта на пространственото оформление, архитектурния, промишлен и графичен дизайн и реклама. Негово дело са гербовете и знамената и на Димитровград, Чирпан и Гълъбово. Има утвърдени над 500 запазени знака на фирми, организации и нови производства. Участва в представителни изложби на българското изобразително изкуство зад граница. Член е на Съюза на българските художници и Асоциацията за пластични изкуства към ЮНЕСКО. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, музея „А. С. Пушкин” в Москва, над 30 държавни галерии в България и чужбина, както и частни сбирки в България, Европа, Канада, Кувейт, Монголия, САЩ, ЮАР, Япония.
През 2018 г. със заповед на кмета Живко Тодоров Христо Танев бе удостоен с Почетен знак на Община Стара Загора за съществен и значим принос за развитие на общината и заслуги към нейните граждани по повод Празника на града - 5 октомври и 180 години от рождението на митрополит Методий Кусев.
Тази година се навършват 40 г. от одобряването на проекта за герб и значка за почетен гражданин на художника Христо Танев от Общинския съвет Стара Загора.
Общинското и административно ръководство на Община Стара Загора и Общинския съвет изказват съболезнования на близките и роднините на художника.
Поклонението пред тленните останки ще се състои на 23 март 2019 г. от 12.00 часа в църквата „Св. Троица“. От 13.30 часа ще се извърши опело, а от 14.00 часа - погребението в гробищния парк в Стара Загора.