снимка: "Петел"

Работата в Народното събрание през този мандат е изключително трудна. Излизането на БСП от парламента е правилния начин да се чуе гласът на опозицията, който в момента е два пъти по-силен. Това са част от изводите, които направиха народните представители от Варна проф. д-р Анелия Клисарова и Иван Иванов при отчета си за двете години работа в Народното събрание.

Пред своите избиратели във Варна те дадоха отчет за свършеното до този момент, като и двамата подчертаха, че основната им дейност е в комисиите, а не в пленарната зала и като цяло не се вижда от обществеността. Въпреки това и двамата варненски представители на БСП смятат дейността си за активна.

Проф. Клисарова отчете, че до момента има 203 изказвания, питания и въпроси, което означава, че взема участие в дебатите в зала буквално през ден. Иван Иванов пък отчете, че е трети по най-много зададени въпроси към министрите – 125 до този момент.

Проф. Анелия Клисарова подчерта, че едни от най-тежките проблеми, с които се е сблъскала в просветната комисия на парламента са по Закона за предучилищното и училищното образование, който според нея е писан „на коляно“ и приет на инат. Това според нея и причината няколко пъти да се проваля приемането на наредба за прилагането му. „Създаде се едно образование до 10 клас, което за нищо не става“, коментира проф. Клисарова.

В другата приоритетна област за нея – здравеопазването, народната представителка заяви, че е успяла да се пребори с очевидна несправедливост в бюджета на здравната каса, в който за Варна са били предвидени от 3 до 7 пъти по-малко пари, отколкото за Пловдив и София.

„Излизането на БСП от Народното събрание доказа невидимата коалиция на ГЕРБ с „Воля“ и ДПС“, подчерта проф. Клисарова. Тя коментира също, че в момента държавата е само на думи парламентарна република. „Не е ясно дали едно решение се взема от парламента, от Министерски съвет или еднолично от Бойко Борисов“, каза още народния представител на социалистите.

Според Анелия Клисарова, депутатите от ГЕРБ отхвърлят дори и разумните и съвсем добронамерени предложения на БСП, само защото идват от опозицията. „Не приемат нито едно от тях. Но не ги и досрамя да внесат наше предложение като свое само две седмици, след като са го отхвърлили“, коментира тя.

Народният представител Иван Иванов също потвърди, че предложенията на БСП се отхвърлят напълно безпринципно от управляващите. „Всички проблеми, които те създават, са заради това, че нещата се вършат в последния момент. От ГЕРБ все се надяват, че ЕС ще забравят за някоя директива, че нещата ще се отложат... Е, това никога не се случва“, коментира депутатът. Иванов също така коментира остро съществуването на „плаващо“ мнозинство с участието на ДПС. „Според мен позициите на една политическа сила трябва да са ясни“, заяви той.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html