Снимка: “Нова Варна”

Вместо да почистят, боядисаха красивата каменна облицовка на подлеза при спирка “Дубровник” на бул. “Левски”, видя “Нова Варна”. Същата е съдбата и на подлезите на улиците “Царевец” и “Подвис” под бул. “Левски”.

Подлезите там бяха облицовни с красив балчишки камък, който е поставян преди години, пише “Нова Варна”.

При ремонтите дейности, които се извършват по проект “Интегриран градски транспорт” някой е решил, че е добра идея балчишкият камък да се боядиса.

“Що за глупост е това! Все едно да имаш скъпа облицовка от типа на мрамор и да и метнеш отгоре един фасаген! Думи нямам!”, коментират варненци в социалните мрежи.

Ремонтът се извършва от „ДЗЗД Варна Булеварди 2017“, в което влизат фирмите „Пътища и мостове“ ЕООД „Пътно строителство“ АД и „Инжконсултпроект“ ООД.

Съгласно одобрения проект, по част „Архитектура“, предстои почистване на стени подлези; нов парапет по стени и бордове; доставка и монтаж на платформи за инвалидни колички. Не се споменава за боядисване.

Христина Костадинова, ръководител на проект “ИТГ – втора фаза” каза за “Нова Варна”, че стените на подлеза на ул. “Дубровник” са облицовани с балчишки камък, като през годините е била извършвана поддръжка с боя върху тях. “В момента бе направен опит за механично премахване на вандалски надписи, които бяха зацапали стените, за съжаление обаче опитът бе неуспешен. Заради това бе извършена обработка с фасаген, с цвят на “балчишки камък”, с цел възстановяване на първоначалната визия на обекта”.Проверка на медията ни установи, че външните стени никога не са били боядисвани, обработвани са само тъмните подземни части. Снимка: “Нова Варна” В отговор на зададени от медията ни въпроси, изпълнителят на ремонта изпрати следната информация: “Поддръжката на стените на подлеза чрез обработката им с боя е осъществявана не само за подземната част, а и за външните стени, което може да се види и в настоящия момент. Изпробвани са нееднократно различни механични начини за почистване, вкл. пясъкоструене и хидробластиране, които са неуспешни, поради структурата на камъка и проникването на графитите в дълбочина. Опитът показва, че графитите, повечето от които в случая са с неприлично съдържание, не могат да бъдат премахнати по друг начин. Не така стои въпросът, примерно с подлеза до сп “Дубровник”, където графитите са произведение на уличното изкуство, поради което е взето решение да не се третират по никакъв начин.В крайна сметка всички стени бяха боядисани с фасаген. Снимка: “Нова Варна”Мозайката, с която е облепен подлеза при базар “Левски” също е боядисан.

Специалисти по поддържане на каменни повърхности коментираха за “Нова Варна”, че е недопустимо да се боядисва повърхността на естествения камък, защото най-малко трайността на интервенцията е неясна. “Все едно да боядисваш ръжда”, разказаха от частна фирма.

“Боядисване вместо почистване на балчишки камък е по-лесно и по-евтино от почистването му. Няма начин облицовката да падне при пясъкоструене, нито да остане непочистена. Просто ще отнеме повече усилия”, споделиха специалисти.

Между 10-15 лв. за квадратен е цената за почистване с пясъкоструйка.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html