Финалистът от Мондиал 2018 Хърватия започва с трудна победа участието си в квалификациите за Евро 2020, след като се наложи да обръща у дома Азербайджан за успеха с 2:1 в мача от група „Е“. Главен съдия на среща бе българинът Георги Кабаков.

Рамил Шейдаев (19) първо пропусна само срещу вратаря Ловре Калинич в 13-ата минута, но след това го преодоля и за шок и ужас на феновете по трибуните на стадион „Максимир“ в Загреб даде преднина на гостите. Хърватите реагираха като опарени и Лука Модрич за малко да изравни с коварен шут по земя. Последваха пропуски на Иван Ракитич и Андрей Крамарич, а в края на първата част Борна Баришич (44) изравни след разбъркване при центриране от корнер.

След почивката домакините нападаха, а азерите се бранеха. В 63-ата минута домакините поискаха дузпа за задържане на Петкович в наказателното поле, но Георги Кабаков не посочи бялата точка. Натискът пред вратата на гостите се засилваше с всяка минута и усилията на „шахматистите“ дадоха резултат, след като Андрей Крамарич (79) вкара за 2:1. Азерите нямаха сили да отвърнат на удара и си тръгнаха без точки от хърватската столица.

В другия мач от тази група Словакия срази у дома Унгария с 2:0 след попадения на Онджей Дуда (42) и Алберт Руснак (84), които си асистираха един на друг за головете.

Петият тим от групата Уелс почиваше в този кръг и ще започне участието си в неделя с домакинство на Словакия. Тогава хърватите пък унгарците ще посрещнат хърватите.