Стартира нова програма за подкрепа в “Център за временно настаняване на бездомни хора” – Стара Загора, насочена към онези потребители на услугата, които имат зависимост към алкохола. Голяма част от хората останали без дом, срещайки добро отношение се стабилизират, спират алкохола и дори започват да търсят работа.  В момента, в който се върнат на улицата обаче, те отново намират утеха в спиртните напитки и цялото време, прекарано в центъра за временно настаняване се оказва напразно.

Отчитайки този факт, “Превантивно-информационен център по зависимости” – Стара Загора, решава да създаде нова програма, с която да помогне на бездомниците да преодолеят завинаги зависимостта си към алкохола.

“До момента не са правени никакви профилактични проверки за алкохолно поведение, нито се е извършвала консултативно-психотерапевтична работа с бездомните хора в центъра. Той е с капацитет 8 души, но за нас ще е голям успех да помогнем дори само на един от тях”, обясни Радост Овагимян, ръководител на “Превантивно-информационен център по зависимости”.

Програмата стартира в началото на април. За момента са планирани две посещения месечно на специалисти от центъра по зависимости с продължителност два часа за групова терапия. Отделно ще се провеждат консултации с всеки един от настанените в центъра за временно настаняване, което се равнява на осем индивидуални срещи.

През зимния сезон “Център за временно настаняване на бездомни хора” може да приюти десетина души, като за тогава се планират четири срещи месечно за групова терапия, а индивидуалните консултации ще се определят от нуждата на потребителя.