Не мина и седмица от последния голям скандал и Facebook, най-популярната социална мрежа, отново попадна в средата на голям скандал

Отново темата са личните данни, а този път са засегнати 600 милиона профила, алармираха специалисти. Проблемът се състои в това, че паролите за достъп до акаунтите е записван в свободен и некриптиран вид. Нещо недопустимо за сигурността. Паролите са записвани така още от 2012-а година насам, а според официалните данни повече от 2000 софтуерни инженери и разработчици са правили заявки за данни – броят им достига до цели 9 милиона.

В официално прес съобщение, разпространено от компанията по-рано, Pedro Canahuati, VP Engineering, Security and Privacy във Facebook, призова потребителите превантивно да сменят своите пароли, тъй като се оказало, че те били съхранявани на сървърите на компанията в некриптиран вид.

Без все пак да е сигурно, че някой ги е откраднал, достъп до паролите на тези засегнати между 200 и 600 милиона акаунта са имали цели 20 хиляди служители и партньори на Facebook. Достатъчно е било само да отворят текстовите файлове, записани на сървъра.

Потърпевшите са ползвали Facebook Lite, което е олекотеното приложение на социалната мрежа, както и Instagram. Точно поради това най-добрият вариант в момента е да смените паролите си, както във Facebook, така и в Instagram.

В официалното съобщение от компанията не се посочват конкретни данни, но за сметка на това има доста информация за това колко отговорна е компанията към сигурността, личните данни на потребителите и отново се напомнят съветите, давани от Facebook за подсигуряването на потребителските акаунти.

Последните месеци са доста тежки за социалната мрежа. Тя постоянно губи доверието на потребителите. Въпреки това най-вероятно няма от какво да се притеснявате.

Особено ако смените паролата си и задължително въведете двустепенна верификация при влизане, с която се обвързва и вашия телефон. Това може да стане тук Facebook.com/about/security.