Асеновград. В Асеновград се извършва подмяна на амортизирани контейнери за отпадъци. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив от Общината. Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов информира журналисти за част от мерките и дейностите на Община Асеновград по сметосъбиране и сметоизвозване. От началото на този месец е възобновено навсякъде ежедневното обслужване на уличните контейнери за смет. По договор градът и кварталите Горни и Долни Воден се обслужват едновременно от шест автомобила за сметосъбирате по маршрути. В експлоатация е и специализиран автомобил, обслужващ контейнери тип „лодка“. През месеците януари и февруари е извършена подмяна на амортизирани и с нарушена цялост уличниконтейнери. През януари са ремонтирани 26 контейнери тип „Бобър“, както и през месец февруари. В кварталите Горни и Долни Воден за януари и февруари са ремонтирани общо 52 контейнера тип „кука“ и тип „бобър“.
От тази седмица се извършва подготовка за пролетно почистване на града. Предстои машинно метене, където е възможно и миене. Обхватът и графикът на машинното метене и миене на улиците ще бъде оповестен, когато бъде изготвен.
От 1 март 2019 г. Община Асеновград има сключен договор с фирма „КМД“ ЕООД за „Събиране и транспортиране на битови отпадъци от 27 населени места на територията на община Асеновград“. Договорът с изпълнителя е за срок от 36 месеца.
Разплащането на извършените дейности ще се извършва по единични цени за отделните дейности. За подлежащи на разплащане ще се считат само тези видове дейности, които са одобрени в констативни протоколи и справка за стойността на извършените дейности /месечно/. Изпълнителят се задължава да извършва дейностите по изготвени от възложителя транспортна схема и график, а при възникнала необходимост се задължава да извърши почистване на нерегламентирани замърсявания, след заявка от възложителя.
Ангажиментът на изпълнителя е да предостави 307 броя контейнери тип „Бобър“, с ненарушена цялост и близо 6 500 кофи /в два различни обема/, описани в самия договор.
Тази услуга обслужва 27 села в общината, с население общо над 12 320 жители.
Прогнозното количество формиран отпадък за 2019 година от тези населени места е 2 870 000 тона.