София. Говореше се, че асфалт не се яде, но навсякъде става дума за подобряване на инфраструктурата и връзката между населените места. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отношение към изслушването на министърa на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си за напредъка по изграждането на автомагистрали и скоростни пътища в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За нас е изключително полезен този дебат и това изслушване, което направихме днес. Вижда се, че приоритетите на българското правителство продължават да се изпълняват“, каза още Цветанов. По думите му тол системата ще даде допълнителен финансов ресурс, с който да се изпълнят съответните ангажименти.
Според него това дава повече безопасност, бизнес и развитие на регионите. „За да се създават нови работни места, да има инвеститорски интерес в дадени населени места, всеки гледа каква е инфраструктурата и какви са връзките, които могат да бъдат направени. За правителството е изключително важна Северозападна България, пътната магистрала, която е от Видин до Ботевград, защото в момента най-голямата концентрация на тежки ПТП е отсечката между Ботевград и Мездра. Радвам се, че вече има стартирана процедура, разделени са два лота. Надяваме се, че в рамките до 2023 г. ще имаме възможност да имаме една по-безопасна пътна инфраструктура, която да има възможност за жителите, които са във Враца, Видин и Монтана да живеят и да пътуват по-спокойно и по-свободно“, обясни той. Според него трябва да се отчете работата на приходните агенции, които са генерирали сериозен излишък, който е дал възможност да се направи процесът да бъде необратим с отсечка до Велико Търново с магистрала. „2022 г. ще имаме тази отсечка, която ще направи другата изключително важна връзка между Русе и Велико Търново“, каза той и обърна внимание на сериозната концентрация на катастрофи. „Българският парламент и всички парламентарни групи, които идват на работа, защото знаем, че това е най-доброто, което може да има за България. Това е мечтата на много български граждани, които винаги са казвали, че инфраструктурата е артерията на един организъм“, уточни още Цветанов. Според него всеки, който е излизал и е казвал, че асфалт не се яде, няма населено място, където да не се говори за подобряване на инфраструктурата и връзката между малките и големите населени места. Той подчерта, че страната ни е оценена изключително добре, тъй като в новия финансов период ще имаме 4 млрд. лв. повече по оперативни програми.
Деница КИТАНОВА