Microsoft иска да сте наясно, че ъпдейтите по сигурността на Windows 7 скоро ще приключат. Наскоро разработен ъпдейт ще предупреждава потребителите, че Microsoft ще престане да предоставя актуализации на защитата за операционната система след 14-ти януари 2020 г., с напомняне, че софтуерът съществува от 10 години. Актуализациите трябва да започнат да се появяват на 18 април. Ще бъде трудно да не забележите съобщението, когато се появи за първи път, макар че за щастие разполагате с възможността да деактивирате бъдещи напомняния.

Данните на Net Applications предполагат, че през февруари Windows 7 е използван на 40,2 процента от настолните компютри, или малко повече, отколкото е използван Windows 10. Явно съобщението ще бъде получено от доста хора. Друг е въпросът дали ще му обърнат внимание. Но със сигурност има силен стимул да се направи промяна към нова версия, поне за бизнеса и институциите. Microsoft, без съмнение, се надява, че съобщението ще убеди поне някои от тези клиенти.

След като официалната поддръжка приключи, Microsoft ще предоставя постоянни актуализации на сигурността само на компаниите, които плащат за разширена поддръжка, която приключва през 2023 година. Въпреки че ъпгрейдът на Windows 10 не гарантира непременно защита срещу заплахи за сигурността, той най-малкото ще предотврати вече познати атаки, за са намерени решения от години.