Правите ли достатъчно секс? Може би сте се чудили дали трябва да увеличите активността си в спалнята, но може би ще преосмислите това като прочетете следващите редове. Това може да е добре дошла новина за всички, които са изтощени от работа или изгубени в постоянното внимание към децата си. Последни изследвания сочат, че не е нужно да правите секс всеки ден, за да изпитвате близост и щастие. Много повече двойки, които правят секс веднъж седмично твърдят, че са щастливи, за разлика от тези, които консумират любовта си по няколко пъти в седмицата. 

"Мисля, че двойките могат да се почувстват под натиск, за да правят секс възможно най-често", казва Ейми Муйзе, която е докторант, изчучаващ сексуалните връзки в университета "Далахузи" в Канада. Веднъж седмично е "може би по-реалистична цел, отколкото да мислиш, че трябва да правиш секс всеки ден", казва Муйзе, която е автор на изследването, публикувано в списание Social. 

Учени изброиха какви заболявания се лекуват със секс

Проучването установи и че правенето на любов може да ви направи по-щастливи, защото кара хората да се чувстват по-удовлетворени в отношенията си. 

"Хората намират романтичната връзка като причина за цялостното им щастие, но да правиш любов няколко пъти седмица, може да е насилване на отношенията", обяснява още Муйзе. 

Редовният секс ще сътвори тези 5 чудеса с организма ви

"Въпреки това, има няколко противоречия в това изследване", казва тя.

Като за начало, не е ясно кое идва първо, сексът или щастието. Възможно е хората, които мачкат чаршафите веднъж седмично или повече, да са по-щастливи в отношенията и живота си и това да няма нищо общо със самия полов акт. А може и двете могат да са верни: Сексът подобрява щастието и щастието подобрява секса.

Другата уловка е, че всеки човек има различна нужда от секс. "Със сигурност има двойки, за които сексът по-рядко ще бъде добре за тяхното щастие, а има и двойки, които ще получат по-голямо щастие, ако го правят повече от веднъж седмично," обяснява експертът.

Каква е правилната бройка за вас?

"Един от добрите ефекти на подобно проучване е, че различни двойки дават мнението си", казва Ванеса Марин, която е секс терапевт. Тя твърди, че повечето двойки искат да имат време за повече секс, което показва колко натоварено е ежедневието на хората в днешно време. 

8 неща, които всяка жена трябва да направи след секс

Марин избягва да съветва за количеството секс, което двойките трябва да правят, защото всички са различни. Вместо това, ги съветва да експериментират сами. 

"Аз съм голям фен на експериментите и карам клиентите ми да го правят. Например, нека един месец правят секс два пъти седмично, после да смъкнат на един и сами да преценят как се чувстват", обяснява сексоложката. 

Що се отнася до тези щастливи двойки, които са доволни от това колко често мачкат чаршафите, друго проучване показва, че те просто не искат да променят нищо във връзките си. Тези, които са удвоили сексуалната си активност с цел да се размножават, твърдят, че по-често са в лошо настроение, за разлика от тези, които се придържат към обичайното ниво на активност в спалнята.

„Да ти казват, че трябва да правиш нещо винаги го прави по-малко забавно”, казва Джордж Лоуенщайн, който професор по икономика и психология в университета Карнеги Мелън и е част от мащабното изследване. Това е още една причина, поради която Марин не дава препоръки на двойките за сексуалната честота. Много често те се страхуват, че няма да отвърнат на очакванията на своята половинка и ще я загубят./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!