Човешкият папилома вирус, или HPV, може да се предава по полов път и е виновен за 99,7% от случаите на рак на шийката на матката. Въпреки това, знанията около този причиняващ рак вирус са доста малко. Проучване на фондацията на експерта Джо Джоуст - Jo Cervical Cancer Trust сочи, че малко повече от половината от жените, около 51%, които са били попитани какво представлява папилома вирусът, не са имали представа какво може да им причини.

Затова Джо Джоуст смята, че ще помогне, ако изясни някои неща около него и разсее някои общи митове: 

1. Папилома вирусът се среща рядко 

Точно обратното. Всъщност това е много често срещано явление, тъй като всеки четири от всеки пет души (80%) имат вируса в някакъв момент от живота си. Ето защо е толкова важно да знаете по-подробни детайли около него.

Израелски онколози: Голяма грешка е незабавното лечение на някои видове рак!

2. Това е нещо, за което трябва да се тревожите

Има над 100 вида HPV, но много от тях не трябва да ви безпокоят. Има, обаче, 13 високорискови типа, които могат да причинят рак. В повечето случаи, ако вие или партньорът ви получи папилома вирус, има огромна вероятност органите да се изчистят от инфекцията, но има случаи при които вирусът би могъл да причини аномалии в клетките на шийката на матката, които, ако не бъдат открити и наблюдавани навреме, могат да развият рак. Ето защо е важно да се преглеждате редовно и да си правите нужните тестове, за да могат да бъдат уловени всички анормални клетки, преди да получат шанс да се развият в рак. 

3. Ще разберете сами, ако го имате

Грешно! Папилома вирусът обикновено няма признаци или симптоми, което прави трудно да се разбере дали го има или не. Само чрез провеждане на редовни тестове, високорисковете инфекция и всякакви аномалии, причинени от нея, могат да бъдатидентифизирани и лекувани, ако е необходимо. 

Професор от Хайделберг посочи 3 начина за предпазване от рак

4. Само безразборни хора получават HPV

Можете да получите HPV още при първия си полов контакт, така че това съвсем не е вярно. Папилома вирусът се предава чрез кожен контакт на гениталната област, така че ако сте имали няколко сексуални партньори, просто шансът да го получите е по-голям. Но тъй като това е често срещано явление, може да се заразите, дори ако сте имали само един партньор . HPV вирусът може да живее неактивен в тялото до 20 години, така че ако имате дългосрочен партньор и разберете, че имате папилома, това не означава непременно, че те са ви били неверни!

5. Папилома вирусът го имат само младите 

Не. HPV преминава през контакт на кожата към кожата на гениталната област, така че всеки, който някога е бил сексуално активен, може да го хване. Да, по-често се среща при млади, сексуално активни хора, но имунната система обикновено изчиства инфекцията, така че това не е нещо, което трябва да ви тревожи. Важно е да запомните, че папилома вирусът може да остане в латентно състояние за дълъг период от време , така че дори ако сте били с един и същ партньор от много години или не сте сексуално активни дълго време, все още можете да носите вируса. 

Кои са причините за рак на червата и може ли да се избегне страшната болест

6. Няма да го получите, ако сте здрави

Инфекциите с папилома вирус се срещат много често, така че единственият начин да се избегне напълно вирусът е... пълно въздържание. Да, вероятно не е популярен вариант за повечето хора ...

Вашата имунна система е отговорна за борбата с инфекцията, така че колкото по-здравословно живеете, толкова по-ефективно тялото ви изпълнява своята работа . Хранене, упражнения и най-важното - спирането на тютюнопушенето може да помогне. Въпреки това, всеки, който е сексуално активен може да се зарази.

7. Ако използвате презерватив, няма да хванете вируса

Не е вярно, за съжаление. Носенето на презервативи ще намали риска от заразяванено тъй като папилома вирусът може да живее върху кожата и около цялата генитална област, не всичко ще бъдат покрито с презерватив. Следователно, HPV може да се предава чрез сексуален контакт от всякакъв вид, включително докосване, както и орален, вагинален и анален секс.

Тази напитка забавя растежа на раковите клетки

8. Няма връзка между пушенето и папилома вируса

Тютюнопушенето всъщност е основен рисков фактор за развитие на рак на маточната шийка. Ако пушите, имунната ви система около клетките на шийката на матката може да бъде по-слаба , което затруднява организма да предотврати и изчисти високорисковите инфекции, от които може да се развият анормални клетки.

9. Ваксината срещу папилома означава, че няма как да се заразите

Ако сте имали ваксинация срещу папилома вирус, можете да избегнете заразата от рак на 70% от рак, но не сте абсолютно защитени. Редовните тестове са важни колкото и ваксинацията, затова никога не ги пропускайте!

10. Само жените могат да имат папилома вирус 

Въпреки че HPV причинява рак на маточната шийка, което е болест на жената, може да доведе и до рак на пениса. 

11. Ако имате HPV, вероятно ще получите рак

Вярно е, че 99,7% от всички случаи на рак на маточната шийка са причинени от папилома вирус, но това не означава, че 99,7% от хората носещи инфекцията ще получат рак. Напротив. Много хора имат HPV без никакви проблеми./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!