Пловдив. Благотворителен концерт под надслов „Деца свирят за деца“ ще се проведе в подкрепа на деца със синдром на Даун от Пловдив. Това съобщиха от организаторите на инициативата. В концерта ще се включат 10 талантливи музиканти, възпитаници на Пловдивското и Софийското музикални училища – Петър Дюлгеров (пиано), Лазар Мицов (кларинет), Борис Узунов (пиано), Ана-Мария Узунова (пиано), Теодора Маркова (пиано), Теодора Занева (пиано), Ренцо Ставрев (цигулка и виолончело), Виктор Василев (цигулка), Калоян Василев (флейта) и Юлиян Станчев (китара). Те ще представят произведения от различни композитори и епохи. Сред тях Фредерик Шопен, Пьотър Чайковски, Хенрик Виенявски, Сергей Прокофиев, Франциско Тарега, Хоакин Родриго. Основен акцент в програмата ще бъдат творби на Панчо Владигеров, на когото тази години отбелязваме 120 години от рождението.
„За нас като родители на Вяра 21 март е и скъп семеен празник, който с радост честваме със и заради нея“, коментира Надежда Тодорова, която е един от организаторите на благотворителния концерт и член на Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун. „Щастливи сме, че по случай този ден заедно с Фондация „Консонанс“ имаме удоволствието за втора поредна година да ви поканим на благотворителния концерт „Деца свирят за деца“, добави още тя.
Благотворителният концерт ще се проведе под патронажа на почетния консул на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова. Той ще се състои от 18.30 часа на 22 март 2019 г. в Регионалния исторически музей. Входът е с дарение от 10 лева на място, в деня на концерта. Събраните средства ще бъдат използвани за различни дейности в подкрепа на децата и младежите със синдром на Даун в България.
21 март е Международният ден на хората със синдром на Даун. На тази дата всяка година по цял свят се организират различни инициативи и събития, чиято цел е да се привлече вниманието към хората със синдрома, към техните специфики и потребности, както и към тяхната роля в обществото. На този ден всички, които подкрепят кампанията с мотото „Светът е шарен“, се обуват с шарени чорапи и по този начин изпращат посланието „Аз приемам“.