Варна. С произведения на Емилиян Станев бе отбелязан Международният ден на приказката в Народно читалище „Просвета 1927“ във Варна. Читалището се включва за първи път в инициативите по повод Деня на приказката, който се отбелязва по цял свят. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Живка Минева от библиотеката към читалище „Просвета 1927“. „Той се празнува от 90-те години на миналия век, като първо е отбелязан в Швеция като Ден на разказвачите на приказки и постепенно се разпространява в целия свят като Ден на приказката. В този ден гласовете на разказвачите от цял свят се обединяват, за да споделят всеки на своя език магията на една история“, заяви Минева. Тя посочи, че целта на събитието е да припомни на хората фактът, че приказките събират мъдростта на поколенията.
„Приказките са събрали мъдростта на хората от много векове насам. С тях предаваме нашите знания на бъдещите поколения. Те обогатяват речника на децата тяхната култура и е хубаво както баби, майки и дядовци да им четат приказки, така и самите деца да се научат да четат приказки, така че да пораснат като умни и интелигентни граждани“, каза още Живка Минева. Според нея най-търсени в библиотеката на читалището са народните приказки от различни страни, като например български, индийски и африкански.
На специално събитие в читалището са представени някои от най-популярните приказки на българския писател Емилиян Станев, сред които „Пролетна разходка“, „Палавница“, „Кики и дъбовия сок“, „Слънчевото зайче“ и „Къщичка под снега“. Живка Минева отбеляза, че за всички деца са били осигурени маски на животни, за да се включат и те в разказването на приказките, като сами изиграят малки сценки. Тя съобщи също, че престои и седмица на детската книга от 1 до 7 април, като читалището отново е подготвило много изненади и игри за децата.
Бояна АТАНАСОВА