Белград/Хага. В Сърбия очакват освобождаването на Радован Караджич, отбелязва електронното издание на белградския ежедневник Danas, като цитира бившия следовател от Меджународния наказателен съд за бивша Югославаия Невенка Тромп, според която присъдата на бившия президент на Република Сръбска може да бъде намалена или дори оправдателна.
От месеци насам в медиите циркулират информации, че Караджич може да бъде освободен от наказателна отговорност с окончателната присъда, която Хагският трибунал ще издаде в рамките на деня.
„За жертвите тази възможност е ясна научна фантастика, но за адвокатите и съдиите част тя е от непредсказуемостта, която има всеки наказателен процес", казва Тромп, преподавател в Амстердамския университет и бивш сътрудник на прокуратура от Хага Джефри Ница, написал книга за процеса срещу Слободан Милошевич, озаглавена „Незавършен процес".
Според Тромп във всички наказателни производства силата на доказателствата понякога е по-маловажна от спазването на правните процедури. „Караджич разбира това много добре и - както и Милошевич, се защитаваше сам, но беше по-мъдър и по-практичен от него. Караджич нае Петър Робинсън, висококвалифициран американски адвокат, който е съсредоточил всичките си усилия върху правните процедури, като например правилата за това какво и как да бъде взето предвид като доказателство. Този адвокат се съсредоточи върху потенциалните грешки на Прокуратурата по отношение на задължението им да публикуват материали, които биха могли да улеснят Караджич“, поясни Тромп.
Вниманието на защитата в процеса на обжалване беше насочено към искания за справедлив процес и правата на Караджич като обвиняем. Самият Караджич твърди, че срещу него се води „политически процес, който не е справедлив“.
Ето защо, според Тромп, „страхът от жертвите е оправдан, въпреки многото свидетелства, в които дори самият Караджич описва своите престъпни намерения, съдът все още може да стигне до присъда, която значително да намали наказанието му или дори да го оправдае".
Радован Караджич бе осъден на 40 години затвор от Хагския трибунал. Присъдата на втора инстанция ще бъде прочетена на 20 март в 14:00 часа местно време в Хага.

Превод и редакция: Тереза Герова