Мюсюлманите в Прага излязоха на протест заради отправения в социалната мрежа Facebook призив на имам да се снабдят с оръжие след атентата срещу джамии в новозеландския град Крайстчърч, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Имамът Леонид Кушаренко е публикувал видеопосланието си в неделя, два дни след като бял поддръжник на върховенството на бялата раса уби 50 души в две джамии в новозеландския град.

"В светлината на неотдавнашните трагични събития, съобщавам на всички членове, особено мъжете, всички които искат, да се въоръжат, за да защитят здравето и имота си. Свържете се с мен и ще ви помогна. Салам алейкум", гласи призивът на имама.

Адвокатът от украински произход, цитиран от всекидневника "Denik N", заяви, че е отправил призива си в контекста на ислямофобските настроения, каквито според него съществуват в Чехия.
Миналата година чешкият президент Милош Земан спечели втори мандат със силно антимюсюлмански изказвания, а крайнодясното антимигрантски настроено Движение "Свобода и пряка демокрация" има 22 депутати в 200-местната долна камара на парламента, припомня АФП.

"Това е въпрос на предпазни мерки. Казах го, за да попреча на луди да отидат в джамия и да причинят зло", заяви Кушаренко пред вестника.

"Няма да подкрепим подобни призиви, не съм съгласен", заяви пред същото издание Мюниб Хасан Алрауи, директор на чешкия центърът на мюсюлманската общност.

Според него това е погрешен път.

Мюсюлманската общност в Прага заяви вчера, че всички действия на Кушаренко са негови лични и не представляват позицията на мюсюлманите в столицата на Чехия или на други места в страната.

Пражките мюсюлмани, които осъдиха нападението в Крайстчърч в събота, заявиха също, че проверяват как точно Кушаренко е бил избран за техен водач преди месец.

Общо в Чехия живеят 3358 мюсюлмани при общо население от 10,6 милиона души по данни от 2011 година. Неофициални данни говорят за 10 до 20 хиляди мюсюлмани.