Хага. Холандски гласоподаватели в сряда ще гласуват на местни избори, разглеждани като референдум за политиките на премиера Марк Рюте, след кампания, засенчена терористичната атака в Утрехт, предава AFP.
Десните партии върнаха въпроса за интеграцията обратно на преден план на фона на стрелбата в понеделник в град Утрехт, за която е арестуван гражданин от турски произход.
Холандските избори ще бъдат широко наблюдавани в чужбина като лакмус за изборите за Европейски парламент през май, в които се очаква популистките партии да постигнат добри резултати
След атаката на Утрехт, почти всички политически партии спряха кампаниите за изборите - които са за провинциални органи, но определят състава на холандския Сенат или на горната камара на парламента.
Само популисткият, анти-европейски „Форум за демокрация (FvD)“, воден от Тиери Боде, продължи с митинг в крайбрежното предградие на Хага в Шевенинген, което предизвика остри критики от останалите политически партии.
Лидерът на партията обвинипремиера в "наивна" имиграционна политика и заяви пред привържениците си, че "е необходима промяна в курса, в противен случай това ще се случва по-често в Холандия".
Проучванията показват, че четиристранната коалиция на десноцентристкия премиер Рюте – се очаква да понесе големи загуби за местата в Сената.
Ръководителят на нидерландската социалистическа партия нарече гласуването "референдум за Рюте“, въпреки че Рюте каза, че няма да се оттегли, ако коалицията му загуби мнозинството си и затова ще има нужда от помощ, за да прокарва законите.

Превод и редакция: Юлиян Марков