След като стана ясно, че Румен Христов е склонен да даде човек в листата на ГЕРБ, "Демократична България" го отряза

СДС избра ГЕРБ и обезсмисли партньорството ни. Чрез поредица от решения, изявления и действия, от последните дни, настоящото ръководство на СДС очевидно избра страната на властта и "модела Борисов". Това заявиха от обединение "Демократична България" (коалицията на "Да, България!", ДСБ и Зелените) в съобщение до медиите. Реакцията идва ден след публикацията на "24 часа", че ГЕРБ са склонни да дадат на сините избираемо място в листата си.

"Ние от "Демократична България" инициирахме този политически диалог, за да избегнем поредното разделение между хората от демократичната общност. Вложихме значително политическо време и усилия за изграждане на партньорство в името на голямата национална цел - защитата на европейския и демократичен модел на развитие на страната и установяването на друго управление, способно да възстанови държавността, чрез необходимите решителни реформи. За съжаление, чрез поредица от решения, изявления и действия от последните дни, настоящото ръководство на СДС очевидно избра страната на властта и "модела Борисов". Това прави окончателно невъзможно продължаването на процеса по търсене на формула за взаимодействие", заключиха от "Демократична България". И изразиха надежда, че "все някога автентичните носители на емблемата СДС ще се върнат към своите корени и ще можем да продължим общата работа, за да имаме силно европейско и демократично отечество".

От "Демократична България" ще обявят листата си за евровота през следващата седмица. "Истинските седесари, които искат промяна в управлението, имат кого да подкрепят на евроизборите и на местните избори", пробваха от ДБ да вбият клин в СДС редиците.