Тази седмица на презентацията Nvidia GTC 2019 компанията разкри невъобразимо мощна програма за създаване на изображения. Благодарение на система от генеративни невронни мрежи, потребителите могат с няколко клика да създадат няколко прости линии и скици. След това оставяте всичко в ръцете на софтуера, който спрямо тях продуцира „снимка“, благодарение на огромна библиотека от изображения. Това е все едно Microsoft Paint за изкуствен интелект.

Програмата се нарича GauGAN и бе представена само като демонстрация на невронните мрежи, разработени от Nvidia. Тя е обучена да разпознава начина на рисуване и стила на хората, и да превърне и най-идиотските драсканици във фотореалистични снимки. На разположение на потребителя са само три инструмента – кофа с боя, химикал и молив. Можете да избирате множество тагове, които ориентират какво да рисува AI. Избирате „облак“, надрасквате някаква линия и GauGAN продуцира облачен масив, идентичен с вашето движение на ръката. Ако нарисувате дърво, получавате дърво. Ако обаче нарисувате само една линия, софтуерът я възприема като дънер.

Освен това GauGAN изьползва и случаен фактор – ако два потребителя направят една и съща скица по един и същи начин, програмата ще изведе две различни изображения. Снимки могат да се генерират и в реално време, но в този случай е необходима Tensor платформа (като Nvidia RDX Titan, която струва над 20 хиляди долара). Новият ИИ функционира и на всякакви други видове хардуер, но резултатът излиза след няколко секунди.

Все още проектът не е перфектен и се забелязват някои неточности в изображенията, погледнати по-обстойно. Екипът за GauGAN обаче твърди, че ще продължи да го усъвършенства. Освен това засега възможностите на софтуера са ограничени само до „красиви пейзажи“. Изкуственият интелект е обучен да използва над 1 милион изображения от Flickr. Брайън Катанзаро от Nvidia твърди, че всички снимки са използвани с изричното съгласие на техните създатели. Освен това според него, програмата може да различава стотици хиляди обекти в една снимка и да дефинира връзките между тях. Ако например, смените тревата със сняг в GauGAN, цялата снимка се променя в тон със зимата. Плюс това ако нарисувате дърво и езеро, растението се отразява във водата. Nvidia планира да публикува резултатите от проучването до края на тази седмица. Катанзаро се надява софтуерът да бъде достъпен на AI Playground платформата на Nvidia. От нея можете да опитате тези проекти като демонстрации директно в собствения си браузър.

Разбира се, в момента стои въпросът дали GauGAN може да се използва за злонамерени цели, например за пропаганда. Nvidia го отчита като важна тема, но според компанията това не е технологичен проблем, за който тя би могла да бъде подведена под отговорност. Във всеки случай софтуерът би помогнал много на хората с най-различни професии – от създатели на видеоигри до архитекти или просто любители на AI.