Вчера имахме един наситен, много интересен дебат. Но това, което е важното и което ни предстои, е една тежка кампания, която БСП трябва да спечели. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от БСП Кирил Добрев по повод гласуваното вчера лидерство на Елена Йончева начело на евролистата на социалистическата партия. 

В БСП няма разединение. Избрахме Елена Йончева за водач на евролистата, което ще разшири подкрепата към БСП, отбеляза той. Това докъде ще слезе господин Станишев надолу по листата, решава самият той.

"Нека не коментираме лични разговори, кафенца и хаху-хихи... Остават отворени теми - например санкциите срещу Русия, втората част е пакетът "Макрон". Аз питам господин Станишев и семейството на ПЕС дали имаме подкрепа от тяхна страна? Искам да подсигурим подкрепата на ПЕС по важните теми", заяви Добрев. 

Той изтъкна, че важният въпрос за Станишев е дали да бъде президент на ПЕС или да бъде евродепутат: "Излишно е да връщаме и натискаме копчето в Европарламента. Функциите на Станишев са съвсем други".

"Днес е 2019, а не 2009 година. БСП има изградено ново поколение. Вие самите преценявате кое е пиар ход, кое е фалшива новина и кое е истина. Аз винаги заставам зад неформалните лидери. Искам да видя дали един толкова дългогодишен лидер може да бъде и неформален такъв. Европейските избори са инструмент за свалянето на това порочно управление. Европейските избори могат да покажат друго съотношение на силите. Те ще бъдат най-голямото социологическо проучване. Ако ние спечелим европейските избори, готов ли е Бойко Борисов да попаде оставка? Ако ние загубим, аз ще поема отговорността за тази част, която губим и ще подам оставка. Аз играя само за победа. Част съм от ръководството на Предизборния щаб и ние играем само за победа. Елена Йончева, която води листата, има моята пълна подкрепа, заставам зад това лице с цялата си отговорност", заяви Кирил Добрев.