В края на миналата седмица Microsoft анонсира общата достъпност на System Center 2019. Компанията обяви и че комплектът с инструменти за управление вече може да бъде свален от Volume Licensing Service Center от потребители с валиден лиценз. За тези, които искат да просто да изпробват софтуерния пакет (за срок от 180 дни), те могат да го намерят на страницата на Microsoft Evaluation Center (изисква регистрация).

Заедно с това, голяма част от документацията по System Center 2019 вече е готова. Такава вече има за Operations Manager, Orchestrator, Service Manager, Service Management Automation, Service Provider Foundation и Virtual Machine Manager. Желаещите да научат повече могат да се информират също така и от тази публикация, която разглежда по-конкретно Operation Manager. Програмата все още се предлага в System Center, макар и самата компания вече да започна да използва Azure Monitor, уточняват от Redmondmag.

Важна промяна в System Center 2019 е изоставянето на SAC (semiannual channel) модела на обновяване за повечето компоненти на предложението на Microsoft. Досега, се предлагаха две големи обновления годишно, които добавяха нови характеристики и функционалности. System Center 2019 обаче, вместо SAC изданията, които биваха поддържани за срок от 18 месеца, ще използва наречените от тях Update Rollups. Жизненият им срок няма да е ограничен до 18 месеца, което ще предостави повече свобода на компаниите за инсталиране на обновленията на продукта. Единственото изключение тук ще е Configuration Manager. Той ще продължи да използва SAC канала, за да спазва съвместимостта с издаваните за Windows 10 цикли на обновяване.