Районен съд отмени глоба от 1000 лв., наложена на бившия главен архитект на община Благоевград Васил Тинчев от началника на РДНСК – Югозападен район. Административното наказание му било наложено за издаване на строително разрешение за монтаж на смукателна вентилация с вентилационни канали за отвеждане на замърсения въздух по външни фасадни стени в жилищна сграда в Благоевград, което било издадено, без да има решение на общото събрание на собствениците в етажната собственост при нужния кворум. Освен това не били представени доказателства за спазване на санитарно-хигиенните правила и нормативи, включително и такива за недопускане на наднормено шумово и друго замърсяване при монтажните работи. След констатиране на нарушенията строителното разрешение било отменено, а главният архитект глобен.

Васил Тинчев обжалвал наказателното постановление в съда. В хода на делото, разгледано от районния съдия Кристина Панкова, са разпитани като свидетели служители от РДНСК, сред които и актосъставителят, които са категорични, че строителното разрешение било неправилно.

При преценката на доказателствата обаче съдията установява, че глобата за административното нарушение е наложена след изтичане на законовия 3-месечен срок, което е съществено процесуално нарушение. При това положение съдията счита, че не следва да се обсъждат и доводите по същество на спора, тъй като въпросите има ли извършено нарушение, кой е неговият автор и има ли той вина следва да бъдат разгледани само при законосъобразно протекъл процес на налагане на административно наказание, но не и когато самото производство е водено и завършено порочно. На това основание наказателното постановление е отменено като незаконосъобразно. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд.

Припомняме, че арх. Васил Тинчев води дело за отмяна на заповедта, с която бе уволнен от кмета на община Благоевград Атанас Камбитов заради допуснати тежки нарушения на трудовата дисциплина.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА