Още преди около една година потребителите започнаха да се оплакват, че са престанали да работят линковете към музикалните файлове, качени в MySpace до 2015 година. Тогава всички си помислиха, че това е някакъв временен проблем.

Първоначално представителите на MySpace заявиха, че работят върху проблема. Но в края на краищата компанията призна, че данните са безвъзвратно изгубени „при миграцията на сървърите“.

Сега започнаха бурни обсъждания на проблема във форума-социална мрежа Reddit. Потребителите споделят, че са изгубени данните до 2015 година, при това не само музиката, но и снимките и видеата. Излезе че MySpace не е правил архиви или резервни копия на големи обеми на потребителските данни.

Myspace accidentally lost all the music uploaded from its first 12 years in a server migration, losing over 50 million songs from 14 million artists. https://t.co/OyKB5Dxtw9

— Andy Baio (@waxpancake) March 18, 2019

Разбира се, подобни проблеми могат да възникнат във всяка социална мрежа. И наистина, от гледна точка на администраторите, какъв е смисълът да се съхраняват гигабайти снимки в сървърите, ако потребителят не се е логвал в своя акаунт в продължение на няколко години (може би е починал)? Или например, за какво да се съхраняват данни в „горещото хранилище“, изградено от флаш дискове, достъп до които не е осъществяван в продължение на пет и повече години. Тази информация би могла да се запише на лентови стримери и да се съхранява в евтино дълговременно хранилище.

Но дори и в този случай съхранението на старите файлове струва пари. А с всяка изминала година обемът на тази информация расте, растат и разходите за нейното съхраняване. И когато тези разходи започнат да оказват отрицателно влияние на бизнеса, най-вероятно е да бъдат унищожени.