Близо 8 292 безработни лица ще се включат в обучения за придобиване на професионална квалификация и/или ключова компетентност, като минимум 40 % от тях ще бъдат включени в заетост след това. Обученията са насочени към уязвими групи на пазара на труда, а именно: безработни лица до 29 г. или над 50 г., продължително безработни, лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т. ч. с ниско образование, както и към лица извън работната сила, обезкуражени лица и други.
 
За Дирекция „Бюро по труда” – Стара Загора броят на безработните лица е 115, а проектите  за 2019 са:
 
ПРОЕКТ „КАТАЛОЗИ” на Българска търговско-промишлена палата ще подготви кадри за работни места и по професионални направления с необезпечено търсене,  40 безработни лица ще се включат в обучение за придобиване на ключова компетентност и  квалификация по професията „Продавач-консултант”.
 
ПРОЕКТ „НИЕ СЪЩО МОЖЕМ 2” на Конфедерация на независимите синдикати в България  предвижда 15 безработни  лица да бъдат включени в обучение по ключови компетентности „Обществени и граждански компетентности”  и професия „Работник в озеленяването”.
 
ПРОЕКТ „Успешни ЗАЕДНО - За Едно Достойно Ново Образование” на Съюз за стопанска инициатива ще включат 20 лица в професионално обучение по професията „Продавач-консултант”.

 
ПРОЕКТ „ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА” на Асоциация на индустриалния капитал в България предвижда включване на 40  безработни лица в обучение за придобиване на ключови компетентности и професионално обучение по професиите „Администратор на хотел” – 20 и „Камериер” – 20.