“Нощни бдения” на родители се очакват в неделя срещу понеделник пред няколко детски градини в Благоевград, за които планираният прием на хлапета е само за една група. От 18 март стартира подаването на документи за прием на малчугани в яслите и детските градини в областния център на Пиринско и при равни други условия важи правилото “Пръв по време, пръв по право”. Само по 22 места са утвърдени в детските градини “Синчец” в кв. “Грамада”, “Усмивка” в кв. “Струмско” и №10 “Мак” на ул. “Стоимен Календерски”.
В бившите ОДЗ-та, в които има и яслени групи, също се очакват опашки. В ДГ “Детски свят” на ул. “Марица” и ДГ “Първи юни” в кв. “Струмско” обявеният прием в първа група в градината е на 50 хлапета в 2 групи, но реално свободните места в първа група са съответно 27 и 6, тъй като децата от яслата автоматично се прехвърлят в градината и на практика попълват половината и повече места. Такава е ситуацията и в градината в кв. “Грамада”, където в яслената група се освобождават 22 места.
Общият брой на свободните места в яслите в Благоевград е 110, а в градините – 613. Приемът на документи продължава до 10 април, а първото класиране ще се обяви до 10 май. Предимство при приема носят точки местоживеене в района на детското заведение, братя и сестри в същата градина, родители студенти, месторабота, отделно са и предимствата по здравословни и социални причини.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА