Нови вируси с болки в гърлото, ларингити и бронхиолити настъпват с пролетта, по 15 деца преминават на ден през кабинетите на педиатрите в Благоевград. Вирусната инфекция се наблюдава от началото на март, след рязката промяна на времето с разлика от нула до 18 градуса на открито.

„Най-честите оплаквания при децата са суха, неприятна кашлица и хрема, при кърмачетата и деца от 3- до 5-годишна възраст води до усложнения като грипните”, каза педиатърът д-р Нина Георгиева. Тя обясни, че само за три дни след лекарски преглед е настанила за болнично лечение две кърмачета с бронхиолити.

Ето какво поясни специалистът по детски болести: „Микроорганизмите бързо се придвижват от горните дихателни пътища надолу и поразяват структурите в белия дроб. При поява на нощна кашлица, която се задълбочава, е задължителна консултация с педиатър.  Заболяване на дихателната система с поддържане на висока температура, затрудненото или шумно дишане не трябва да се подценява от родителите. Когато детето се отпусне или спре да се храни, също е сигнал да бъде потърсена лекарска помощ, особено при кърмачетата. Бебетата са най-уязвими, с най-несъвършена реактивност, бързо могат да се получат усложнения и затова три тях болничното лечение при  заболявания на дихателната система е задължително. Застрашени са и децата в яслена и предучилищна възраст, техният организъм също не е укрепнал. Острите вирусни инфекции без усложнения обикновено протичат за около седмица. За да се предпазят от заразяване, което става лесно по въздушно-капков път, децата не трябва да се излагат на контакт с голяма група хора в затворени помещения, както и в големи магазини. Разходките на открито, поддържане на добра хигиена в дома и често проветряване на помещенията са задължителни”, обясни педиатърът.

„15 деца с белодробни възпаления и ларингити са приети за лечение в детско отделение на благоевградската болница. Бронхиолитът и пневмониите най-често водят децата в болница. Приемът е нормален и типичен за сезона, две деца са с пневмонии”, поясни зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Ал. Костов. Той поясни, че 26 пациенти се лекуват във вътрешно отделение, от тях седем са с пневмонии след усложнения от вирусни инфекции.

Здравните специалисти през изминалата седмица са установили, че повечето случаи са на вируси от тип А. Лекарите съветват при поява на първите симптоми – кашлица, болки в гърлото, хрема и мускулни болки с обща отпадналост, болният да остане изолиран от околните, за да спре разпространението на вирусната инфекция. Приемът на повишени дози витамини, противовирусни медикаменти и повече течности е задължителен.

СЛАВА ИВАНОВА