Вашингтон. Частичното преразглеждане на плана за изтегляне от Сирия на Доналд Тръмп цели да привлече до 1000 европейски войници в театъра на военните действия, заяви влиятелен американски сенатор в петък, цитиран от електронното издание Daily Star Lebanon.
Както пише изданието, Белият Дом тихо обяви късно в четвъртък, че 200 американски „миротворци“ ще останат в Сирия за неопределено време, което е значително отстъпление от плана на американския президент за изтегляне на наброяващия две хиляди войници американски контингент до 30 април.
Сенатор Линдзи Греъм, влиятелен Републиканец, прекара последните седмици в публични призиви към Тръмп да коригира плана за оттегляне.
В интервю пред Fox News той заяви, че оставащите за постоянно 200 американски военнослужещи ще катализират по-голямо присъствие от европейските съюзници.
„Тези 200 вероятно ще привлекат 1000 американци“, твърди Греъм.
„Хиляди европейци бяха убити от терористи от „Ислямска държава“ дошли в Европа от Сирия. Сега тежестта ще падне върху Европа. 80% от операцията трябва да бъде европейска, може би 20% от нас“.
Вестникът отбелязва, че твърдението на Греъм за „хиляди“ убити европейци от „Ислямска държава“ е силно преувеличение.
Според различни мониторингови групи, загиналите при атаки на ислямисти от всякакъв вид в Европа след 2014 година са доста по-малко от 1000.
Но такава реторика се влива в една от любимите теми на Тръмп - неговото схващане, че европейските съюзници на НАТО не допринасят достатъчно за глобалната сигурност, посочва Daily Star Lebanon.
Греъм каза, че е говорил с Тръмп "непрекъснато" за оттеглянето и го е убедил, че трябва да се създаде буферна зона, за да се защитят подкрепяните от САЩ кюрдски бойци от евентуална атака от Турция.
„Не искате да завършите една война и да започнете друга”, е казал сенаторът на държавния глава.
Действащият министър на отбраната Патрик Шанахан миналата седмица отиде в Европа и се опита да убеди съюзниците да запазят присъствието на войски в Сирия, след като САЩ се оттеглят.
Но, както отбелязва изданието, на него му е било трудно да убеди другите страни защо трябва да рискуват своите войници, когато Америка се е изтеглила.
Според съобщенията Греъм е казал на Шанахан, че е „тъпа“ идея да се каже на съюзниците, че САЩ планират да се изтеглят до 30 април.
Шанахан трябваше да се срещне с турския министър на отбраната Хулуси Акар в Пентагона по-късно в петък.

Превод и редакция: Иван Христов