Рекордна глоба от 3,7 милиарда евро беше наложена от френски съд на швейцарския банков гигант UBS за съветване на богати клиенти как да избягват данъци във Франция. Този метод вече е морално остарял, а измамниците прибягват до по-усъвършенствани системи, за да избягват данъци, информира Франс прес.

Възможно ли е все още да се крият пари в чужбина?

По принцип вече не е възможно да се открие дискретно собствена сметка в чужбина, след като през 2017 година беше въведен постепенно задължителният обмен на банкова информация. Всяка страна вече трябва да съобщава за сметка на името на чуждестранен гражданин на властите в неговата родина. Така че банковата тайна, от която досега се възползваха измамниците, вече е отживелица за този род избягване на данъци.

Системата за обмен на информация, изработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в продължение на десетина години, трябва още да се разшири, за да стане общоприета практика във всички страни.

Актуално ли е все още пренасянето на пари в куфарчета?

Не. Образът на мошеника, преминаващ посред нощ швейцарската граница с куфарче, пълно с пачки, вече принадлежи на миналото. Днес нито една швейцарска банка няма да приеме такива пари. "Ако днес искате да скриете пари, това може да стане не толкова чрез модерни структури, а чрез престъпни структури", коментира представител на ОИСР.

Сложен ли е край на избягването на данъци?

През последните години избухнаха редица скандали, главно след разкрития на Международния консорциум на разследващите журналисти относно практиките на големи компании и известни личности, опитващи се да вложат парите си така, че да бъдат облагани с по-ниски данъци. Такива бяха Люкслийкс през 2014 година, Панамските досиета през 2016 година и последно Парадайз пейпърс  през ноември 2017 година, разкрили избягване на данъци благодарение на сложни финансови схеми.

Проблемът не е само с частните лица, но и с международните компании, които практикуват "данъчна оптимизация" - с други думи, намаляват данъците си чрез сложни счетоводни схеми, в много случаи напълно законни.

С какви средства разполагат държавите?

След всеки скандал правителствата и институциите започват битка и правят множество предложения за предотвратяване на подобни практики. Най-доброто решение обаче е да се постигне споразумение в световен план, както направи ОИСР с автоматичния обмен на информации. В момента организацията работи по въпроса за данъците за интернет гигантите.

За борба с избягването на данъци ОИСР и Европейският съюз имат едно оръжие за оказване на натиск - те съставят черни списъци със страни, определяни като данъчни убежища, принуждавайки ги да приемат международните норми. В момента в списъка на ОИСР присъстват единствено Тринидад и Тобаго.

Миналата седмица Европейската комисия предложи да се прибавят седем страни в списъка с държави, които не правят достатъчно срещу прането на пари и финансирането на тероризма, сред които Саудитска Арабия и Панама, освен вече присъстващите в този списък 16 страни, като например Иран, Ирак, Пакистан, Етиопия и Северна Корея.
 

/БТА/