Перник. „28-ят Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" беше едно уникално събитие. Поздравявам всички участници, които се представиха блестящо пред нас перничани и пред повече от 250 хиляди гости и приятели на нашия град, от всяка точка на Света”.С тези думи се обърна към всички кметът на Община Перник Вяра Церовска на специалната церемония в Двореца на културата, на която бяха раздадени наградите на отличените на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019“, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.
„Всички бяхте великолепни, поздравявам ви за енергията, която вложихте, за да бъде празникът толкова хубав. В този фестивал няма победители. Всяка една група беше много красива и ако трябва да ни питате нас зрителите, ще кажем , че всеки един от вас е бил най-добрият. Сигурна съм , че подготовката за следващия фестивал ще започне с още повече ентусиазъм, защото с нетърпение чакаме Сурва 2020!”, каза кметът пред всички, на които журито присъди награди на тазгодишната фиеста.
По традиция всички участници в празника преминаха по червен килим, а старта на официалното тържество беше дадено с невероятни изпълнения на момичетата и музикантите от АНПТ „Граовска младост”.
При връчването на наградите участваха и зам.-кметовете Севделина Ковачева, Владислав Караилиев и Денислав Захариев, както и секретарят на Общината Радослава Манова, които също благодариха на всички участници за съхраняването на традицията и обичаите. На церемонията присъства и народният представител от ГЕРБ д-р Александър Александров.
Призове бяха дадени и от областния управител Ирена Соколова и директора на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова.
Със силни аплодисменти присъстващите възнаградиха връчването на наградата на златните маски на сурвакарската група от пернишкото село Кралев дол и кукерската група от бургаското село Долно Езерово.
За пореден път Перник и хилядите гости съпреживяха магията на този уникален фестивал. Това нямаше да се случи без участието на маскарадни групи от всички краища на България – носители и пазители на една вековна традиция - Перник посрещна над 7 500 участници, дефилираха над 120 групи от България и 19 чуждестранни групи.
Ръководителите на групите и кметовете на населени места изказаха специална благодарност на ръководството на община Перник за чудесната организация на 28-то издание на международния фестивал „Сурва”.