Каракас. Венецуелски войници откриха огън по граждански лица, опитващи се да отворят участък от южната граница с Бразилия. В резултат от тази голяма операция на опозицията, целяща да отвори пътя за доставка на международна хуманитарна помощ в разорената латиноамериканска страна, е регистриран смъртен случай, а много активисти са били ранени, пише електронното издание на вестник Washington Post.
В 06:30 часа местно време (13:30 българско) в петък военен конвой се е приближил до митинга, устроен от жителите на индианското село Кумаркапай, разположено на основната транспортна артерия между Венецуела и Бразилия. Когато доброволците са се опитали да спрат военната техника с жива верига, войниците са открили огън от автомати. Една жена, 42-годишната Сорайда Родригес, е загинала.
„Попитах войниците: с какво право стрелят по невъоръжени жители?“ – възмущава се Хорхе Перес, член на общинския съвет на Гран-Сабане, към който спада селото. По собствените му думи, Перес е очевидец на стрелбата. „По Конституцията ли е да убиваш коренни жители?“
След разстрела, както пише WP, на улицата са излезли най-малко 30 жители на селото и са похитили трима войници, както съобщават 48-годишна местна жителка Кармен Елена Силва и представител на индианското малцинство Хеорхе Бело.
„Местните жители се радват на хуманитарната помощ. Те искат границата да остане отворена“, заяви Силва. „Трябва ни помощ, а не война. Всеки ден загиват деца“.
Представител на Минстерството на транспорта на Венецуела е отказал да коментира инцидента.
Washington post пояснява:
„Активистите принадлежат към местното племе пемони, което подкрепя усилията на опозицията да достави хуманитарна помощ от Съединените щати и съседните на Венецуела страни. Помощта идва от страни, които искат оставката на Николай Мадуро, така че правителството разпореди тя да бъде блокирана и разположи войска за укрепване на границите.
Инцидентът доведе до най-голямото кръвопролитие за цялото време на операцията, в рамките на която хиляди доброволци се опитват да достигнат до съседни страни, за да получат хуманитарна помощ. Опозиционните лидери се страхуват от нови сблъсъци в събота, когато доброволците ще се опитат да транспортират хуманитарна помощ през границата.


Превод и редакция: Иван Христов