Симитли. Изнесен урок по химия и опазване на околната среда се проведе СУ „Св. Св. Кирил и Методий” в град Симитли, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. В него участие взеха ученици от 9-ти клас. По изключително иновативен начин, педагогът Таня Пирнарева представи на учениците си урок на тема: „Екологични проблеми, свързани с въглероден оксид и въглероден диоксид. Опазване на околната среда”.
Часът се проведе в една от най-добре развиващите се фирми на територията на община Симитли. Специални гости бяха Анета Стоянова – ст. експерт по природни науки в Регионално управление на образованието-Благоевград, ръководството на училището и колеги учители от различни методически обединения. Чрез реализиране на съвместен практически урок Таня Пирнарева успя да отговори красноречиво и категорично защо е необходимо изучаването на науката химия и колко е важно екологичното възпитание, да покаже безспорната връзка на познанията по химията с практиката, както и връзката с учебни дисциплини като биология и здравно образование, физика и астрономия, география и икономика, та дори и литература. Учениците бяха много активни и мотивирани, а госпожа Пирнарева поддържаше интереса им с много демонстрации и интересни факти. При извършените опити учениците получиха сух лед, както и още редица много интригуващи демонстрации на знания и умения – обясниха отровното действие на въглероден оксид, задушаващото действие на въглероден диоксид, процесите пълно и непълно горене, както и големият екологичен проблем,свързан с парниковия ефект и глобалното затопляне. Научиха за извършени опити на известни изследователи, цитираха части от българското и европейското законодателство, свързани с опазване на околната среда. Класическата урочна част завърши с персоналния апел на всеки деветокласник за опазване на околната среда чиста за идните поколения, което доказа работата на училището и по линия на гражданското образование.
Домакините дадоха информация на всички гости за същинската дейност на фирмата. Направена беше обиколка на обекта, където учениците много активно участваха в диалога с господин Стефан Марински- част от инженерния екип на фирмата.Видяха на практика как готовият продукт се тества чрез газанализатор за ефективност и контрол на вредните емисии,отделяне при процеса горене. Това за тях бе възможност не само да добият представа от цялостния производствен цикъл на предприятието, за това как се спазват европейските директиви за опазване на околната среда,но и да се запознаят с възможностите на местния бизнес-стъпка напред в кариерното ориентиране. Госпожа Стоянова високо оцени работата на госпожа Пирнарева и определи наблюдавания урок като иновативен и много професионално реализиран. Всички гости споделиха своите впечатления и изказаха благодарности, че са били част от това вълнуващо преживяване.