Китайската информационна агенция Синхуа взе на работа първата в света цифрова телевизионна водеща.

Синхуа съобщи, че това е кибернетичната жена с име Син Сяомен, разработена съвместно с компанията Sogou, занимаваща се с търсене и индексиране на информацията в Глобалната мрежа. Всъщност именно Sogou е създателят на този изкуствен интелект. Тя ще оповестява заседанията на китайското събрание на народните представители и китайския консултативен комитет. Това всъщност са главните политически събития в тази държава.

Да си припомним, че през месец ноември миналата година в Синхуа се появи цифровият телевизионен водещ Чжан Чао. Към днешен ден той е съобщил 3400 телевизионни новини с обща продължителност над 10 000 минути. Но сега стана известно, че той ще бъде уволнен и на неговото място ще бъде назначена по-съвършената вересия Син Сяохао, който може да става от мястото си и да жестикулира.

През последните години Синхуа активно експериментира с журналистика, базирана на алгоритми с елементи на изкуствен интелект. През 2017 година агенцията започна с цифровата водеща Цзя Цзя. Тя приличаше на млада жена, облечена в традиционни за Китай дрехи. Цзя Цзя трябваше да вземе интервю от ИИ експерта на Wired Кевин Кели, но не се справи и правеше паузи от над 10 секунди. Оттогава цифровите телевизионни водещи на Синхуа бяха значително усъвършенствани.