16-годишно момче от Свищов се изправя пред Окръжния съд във Велико Търново идната седмица за умишлено убийство на година по-големия си братовчед в Свищов.

Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура Велико Търново, с който подсъдимият Владислав В. е обвинен в това, че на 21 август м. г. в река Дунав, в участъка ѝ в землището на град Свищов, действайки като непълнолетен, но с възможност да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, умишлено умъртвил Антим Ф. от гр. Свищов.

Обвиняемият е ученик, проявявал агресивно поведение към по-малки ученици и е регистриран в Детска педагогическа стая в РУ Свищов за извършени системни противообществени прояви на територията на учебното заведение, пише в обвинителния акт.

На 21 август около обяд Владислав, заедно с двама негови приятели и братовчед му – пострадалият Антим, отишли на брега на река Дунав и влезли във водата да се къпят. Антим не умеел да плува и не влизал навътре в реката. В един момент обвиняемият извикал едното момче и го накарал да хване братовчед му за едната ръка, за да се пошегуват с него, като го завлекат в реката. Двамата започнали да го влачат навътре, въпреки протестите, несъгласието и опитите на момчето да се измъкне. Когато водата стигнала до врата на момчето, Владислав продължил сам да го влачи и бута откъм гърба още десетина метра навътре към по–дълбокото. Там обвиняемият натиснал няколко пъти надолу главата на Антим, като от това той се нагълтал с вода.  Викал за помощ и се опитвал да се задържи над повърхността на водата, но обвиняемият се отдалечил и излязъл на брега. Едното от момчетата, като видяло, че приятелят им се дави, направил опит да го спаси, но не успял. Тримата излезели от реката, като наблюдавали как тялото на Антим потънало. Владислав хвърлил дрехите на пострадалия на тридесетина метра от мястото, където станал инцидента. След това предупредил останалите да не казват на никого за станалото.

На следващия ден Антим бил обявен от родителите си за общодържавно издирване. В хода издирвателните мероприятия, обвиняемият и момчетата не споделили нищо за станалото пред полицейските служители. На 23 август в река Дунав в близост до с. Вардим трупът на удавеното момче бил открит от рибар. Така се разплела зловещата шега на братовчед му, който бе задържан в ареста.