Миналата година се появи информация за плановете на Microsoft да представи операционната система Windows Lite, базирана на Windows Core OS, която е предназначена за конкуренция с хромбуците. За разлика от стандартната ОС Windows, версията Lite не се фокусира върху обичайните приложения, а върху уеб съдържанието. Промените са толкова радикални, че Microsoft възнамерява да премахне думата Windows от името на своята нова операционна система.

Уеб порталът Windows Central съобщи, че специалистите на Microsoft, за Windows Lite използват кодовото име Santorini. Досега се знаеше, че тази ОС ще се нарича просто Lite. Няма информация защо името се е променило. Предполага се, че за да не възникват неправилни очаквания, името на новата ОС е трябвало да се промени. Да допълним, че Windows Lite, вече Santorini, не е орязана версия на пълноценната Windows, както бе при Windows RT и Windows 10 S. Това е съвсем нова операционна система, създадена за по-леки задачи.

Santorini е една от вариациите на Window Core OS заедно с Aruba, Oasis и някои други, върху които Microsoft работи в момента. Aruba например, се използва в Surface Hub 2, а Oasis ще работи в HoloLens 2. Очаква се анонсът на HoloLens 2 да се състои на 24 февруари в Барселона по време на MWC 2019.

Повече информация за Santorini се очаква да получим през месец май по време на конференцията Build.