Екип от роботи, трудолюбиви хора и иновативни машини създават в екип новата Moto G серия на компанията

Както може би знаете, ако следите редовно Kaldata, в началото на февруари гостувахме на Motorola в Бразилия за премиерата на новите смартфони от G серията на компанията. Освен с интересните нови модели, позиционирани в средния клас, които отдавна се предлагат в България, нашето посещение на южноамериканската държава ще запомним и с още нещо – гостуването в една от най-големите фабрики на компанията – тази в „градчето“ Жагуариуна, намиращи се недалеч от Сао Пауло, където  се проведе и самото събитие.

Фабриката се намира на около два часа път от мегаполиса, градът до нея е част от едноименния щат, а в нея работят 5500 души от целия район

Производственият процес не спира в рамките на цялото денонощие, в рамките на три смени, с изключение на уикенда, когато всички почиват.

Домакините ни ни посрещнаха с чисто нови G7 Plus модели, които обаче предстоеше да видим как се сглобяват

Това на практика е почти целия смартфон, преди да бъде сглобен, инсталиран и опакован. А как става самата магия по събирането на тези части на куп – предстоеше да разберем.

Самата подготовка, за да може външен човек да се озове във фабриката, дори след като е получил необходимите разрешения е доста сериозно. На първо място не трябва да имате в себе си абсолютно нищо, особено направено от метал. Всякаква техника е абсолютно забранена, не само заради конфиденциалност, но и заради опасността от внасяне на статично електричество. Задължени сте да облечете специална престилка, а върху обувките си поставяте специална каишка. Проверката преди да влезете е сериозна и се извършва както от човек, така и от машина, която измерва проводимостта на тялото ви.

20-те журналисти от Европа бяхме разделени на групи от по четирима и заедно с един „гид“, в нашия случай – един от супервайзорите ни помогнаха да разберем кое за какво е. Това е обяснението и на снимките.

Единственият смартфон, който бе допуснат бе този на човекът от фабриката, който снимаше това, което му посочим, а след специално одобрение снимките, които ще споделим сега с вас получиха одобрение за пред широката публика

Мерките за сигурност са на много високо ниво, но в никакъв случай във фабриката не се чувства някакво напрежение от това. Просто при работа на толкова много хора едновременно явно е доста важно всеки да е на мястото си и целият механизъм да работи безотказно. Разбира се, единствените които се пречкахме бяхме ние, всеки друг имаше своето място, което до колкото разбрахме е точно изчислено според редица здравни стандарти, както изискани от закона в Бразилия, така и от нормите които Motorola е създала като компания.

По цялата поточна линия хората са разпределени така, че да стоят прави няколко часа през деня, след което да сядат, след което отново да работят прави – така, че да е здравословно за тях

Именно хората са едно от нещата, което явно са цензурирани от одобрените за публикуване снимки, вероятно заради уважението на личното им пространство. Но смело мога да споделя, че те изглеждаха доволни от това, което правеха, не се разсейваха обаче по никакъв начин и дори не ни поглеждаха. Много мило беше, че дори в тази студена атмосфера, повечето от хората, които работеха на компютър да речем бяха поставили своя снимка за фон, или дори бяха облепили монитора си със снимки на близките си – така както е във всеки офис.

Заедно с представители на някои от най-големите технологични медии, имахме възможност да надникнем „зад кулисите“, влизайки директно по време на работния процес на фабриката

Всъщност това се случва изключително рядко – дори и най-големите медии много рядко са допускани толкова навътре, не само защото във фабриките няма място за любопитни журналисти, но и защото всички компании все пак пазят тайните, които имат. И въпреки това, любезните ни домакини от Motorola се съгласиха, не само да ни разведат из фабриката, да ни обяснят как работи всичко, но ни позволиха и да споделим с вас част от снимките, които успяха да направим.

Вижте ги – предполагаме ще ви е интересно и за вас да видите как изглежда една съвременна фабрика, в която се сглобяват актуалните смартфони, които вече могат да се купят и в България.

В чисто технологичен аспект, освен че фабриката работи на принципа на поточните линии, наредени една до друга, ще ми е много трудно да изнеса някаква по-подробна техническа информация – една част от нея е конфиденциална, друга поне за мен остана неразбрана, но като цяло идеята и начинът на работа който забелязах е една отлична комбинация от автоматизация и човешка намеса. Огромна част от процесите са напълно автоматизирани и могат да работят дори ако хората отидат в почивка. Други обаче, най-вече тези които касаят контрола са поверени на хора. Стотици хора, които един по един пипат на ръка всеки смартфон, който намира място в магазина.

Всичко започва от поставянето на чиповете, създаването на интегралните схеми и подготовката на дъното върху, която ще се построи самият апарат.

Въпреки че повечето процеси са напълно автоматизирани, не малко е и човешката намеса, както в този случай. Най-важните компоненти се поставят на ръка. Изключително бързо и прецизно.

Машините обаче имат своята сериозна роля. Като едни от най-интересните са тези, на които е поверено самото сглобяване на целия телефон. Друга машина отговаря за инсталирането на софтуера, което между другото става много преди да се постави екрана, както и други основни части на смартфона. 
Въпреки че тестовете на готовите продукти са поверени на основно на хора, има не малко неща като тестовете на екрани, които трябва да бъдат измерени и от машина. Всеки един смартфон се тества за редица неща – яркост на екрана, издръжливост, правилна сглобка и т.н.

Във фабриката се ползват доста иновативни машини, както и технологии, има не малко роботи, които се използват за транспорт. Между редиците с хора се движат автоматични платформи, пренасящи различни компоненти – това е най-лесният начин дадени части да стигнат в точния момент до определена част от поточната линия.

Може би не сте се замисляли, но кутиите, инструкциите и въобще всичко в комплекта с даден телефон също се произвежда някъде

Motorola са намерили място в самата сграда, където кутиите се сгъват от специални машини, малко преди смартфоните, идващи от друга посока да се поставят в тях. Проверката дали всичко е наред в дадена кутия се извършва на няколко нива. От една страна има човешка намеца, за да се огледа дали всичко изглежда добре, а на автоматично ниво всяка една кутийка се премерва дали е с правилното тегло.

Визитата ни в една от най-големите фабрики на Motorola трая няколко часа, но всичко беше толкова интересно и динамично, че се мина на един дъх. Пред нас не бе разкрито много от самия технологичен процес по създаването на смарфоните, но на практика бяхме допуснати пределно до мястото, в което се създават актуалните на пазара в момента смартфони. Впечатляваща наистина бе симбиозата между хора и машини, които заедно работеха усърдно и педантично, така че всеки, купил телефона си от магазина да усеща онова хубаво чувство, което се появява само когато отвориш кутийка с ново устройство.