Шведският телекомуникационен гигант Ericsson AB обяви, че разширява сътрудничеството си с Juniper Networks Inc. Този път двете компании ще работят по обща 5G транспортна мрежа. Те ще помагат на доставчиците на мрежови услуги с улеснение при разполагането на 5G мрежи с по-високи широколентови натоварвания.

Инициативата е продължение на техен общ проект от септември миналата година, когато Ericsson и Juniper започнаха предлагането на общ пакет, който включва рутери, произведени от двете компании, заедно с инструменти за управление, сигурност и оркестрация. Тази оферта сега се разширява с предлагането на „мрежово разделяне от точка до точка“ (end-to-end (Е2Е) network slicing). Технологията представлява важна характеристика на 5G мрежите, която служи за интелигентно разпределение на ресурсите с цел повишаване на ефективността. Тя функционира чрез разделяне на контролната повърхност, осъществяваща мрежовия трафик. Една от практическите цели на услугата е подпомагането на клетъчната комуникация тип „превозно средство-инфраструктура“, при която автомобил може да си комуникира с облачен сървър по повече от един начин. „Така например, пътниците в колата могат да гледат онлайн филм с високо качество, докато самият автомобил да изпраща и получава телеметрични данни и друг тип информация, служеща за автономното управление на колата. В подобни случаи е най-добре тези информационни потоци да бъдат разделяни, обясняват в прес-съобщение двете компании.

Мрежовото разделяне бива осъществено, благодарение на софтуерно дефинирания мрежов контролер на Juniper, който от своя страна се свързва със софтуера на Ericsson Dynamic Orchestration. За конфигурирането на системата се използва отново софтуер на Ericsson – Wide Area Network Orchestrator, а за сигурността отговарят гейтуей продуктите на Juniper SRX и vSRX, съвместно с Radio Access Network на Ericsson.

Системата вече се използва от над 20 телекома по цял свят, сред които финландската DNA Oyj, тайландската TrueMove и пакистанския мрежов оператор Jazz Telecom S.A.U.