Космическата компания на Илън Мъск ще извежда в космоса най-ценните не само от гледна точка на финансовата страна товари, но и ценни от гледна точка на науката. НАСА предостави на SpaceX правото да работи с по-висок клас оборудване. Лицензът влиза в сила от месец юни тази година, когато SpaceX ще изведе в космоса скъп океанографски сателит.

Launch Services Program NASA сключи многогодишен договор със SpaceX. Досега Falcon 9 за НАСА бе ракета за научни мисии със средно ниво на риска. Това ниво включва извеждането на орбитални сателити в космоса и някои други услуги. Сега космическата Falcon 9 получи лиценза Category 2 на НАСА.

Това не е най-високата категория. Съществува още и Category 3, която дава правото за извеждане в космоса на оборудване с цена милиарди долари. Към днешен ден тази категория имат Atlas 5, Delta 2 и Pegasus XL.

За 22 юли тази година е планирано извеждането на сателита Jason 3, договорът за което бе подписан още през 2012 година. Цената на услугата е $82 милиона. Сателитът ще извършва мониторинг на климатичните условия от орбита на височина 1300 км. Цената на този сателит е $359 милиона.

След това, през месец август 2017 година предстои извеждането в орбита на сателита TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). TESS разполага с оборудване за търсене на екзопланети в различните звездни системи.