Шарките са наболяла тема, по която много се говори напоследък. Вижте кои са видовете шарка, как да реагираме, към кого да се обърнем и изобщо всичко, което трябва да знаем, за да запазим спокойствие и да действаме адекватно при такава ситуация, информира "Дарик".

Варицела

Една от най-често срещаните шарки, за която се говори, че през 2020 г. ще бъде въведена и ваксина. Не е толкова страшна, особено, ако сте я карали като дете – преминава лесно и без усложнения. Има два начина да разберете дали сте я карали – ако погледнете картона си или ако си пуснете изследване с антитела. Ако не сте я карали, но пък предвиждате да имате бебе, по-добре се ваксинирайте, защото възрастен човек да кара шарка е изключително тежко състояние. Тя е въздушно-капкова и високо заразна, дори и в инкубационен период. Обривите са много специфични, надуват се мехурчета, които се пълнят с вода. 21 дни е инкубационният период.

Опасни ефекти от лекарства

Скарлатина

Сама по себе си не е шарка. Тя е силно възпаление на гърлото, протичаща с обривен синдром, който може да се появи, може и да не се. Възможно е дори да имате само една пъпка и пак да имате скарлатина. Ако се притеснявате за скарлатина – заведете детето в инфекциозна болница.

16 правила от китайската медицина за здраве

Херпес зостер

Заболяване, което може да се прояви от същия вирус, от който се причинява и шарката, но само ако лицето е преминало шарка преди това. Върви по ходовете на нервите – много е болезнено в началото. Зачервява се, появяват се мехурчета. Той може да се добие чрез допир, не е задължително по въздушно-капков път.

Морбили

Независимо дали сте ваксинирали детето си с ваксината, която е за трите заболявания (морбили, паротит, рубеола). Има законови разпоредби, имунизационен календар и всеки сам трябва да вземе решение за себе си. Има „враждуващи лагери“, които използват нападки един към друг, от които да се абстрахирате. Всеки родител трябва сам да вземе решение и да си носи последствията от него.

Зъболекарите посочиха продукта, който предпазва зъбите от кариес

Превенция

Не се срещайте с болни, за които знаете, че в момента карат шарка, особено в пролетния период. Редовно проветрявайте помещенията у вас. Научете детето да си мие ръцете често.

Какво да правим при шарка

Обикновено те протичат с висока температура, която плаши родителите. Винаги предупреждавайте в детската градина и спазвайте карантината. Говорете с педиатър дали да давате понижаващи температурата препарати. Ако имате съмнение, че детето е с шарка, не го водете в поликлиниката при личния лекар, където то може да зарази всички на опашката. Обадете се на педиатър и го извикайте на домашно посещение или изчакайте 3 дни да се развие обривът, ако трябва – снимайте го. Можете да ваксинирате в хода на епидемията, поставянето на ваксина няма да усложни ситуацията, ако детето вече се е заразило или е в инкубационния период.

Какво да запомним

Не изпадаме в паника и не стряскаме детето. Комуникираме с педиатъра и го държим в течение и си спазваме карантината от 10 дни.

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!