Против закона читалищата в благоевградските села Селище, Логодаж, Рилци, Бело поле, Покровник и Падеж получават субсидиите си от държавата по банковата сметка на НЧ „Вапцаров 1866“, това стана ясно вчера на второто заседание на комисията по чл. 3 от ЗНЧ за разпределение на субсидията за 11 читалища в община Благоевград. Обяснението бе, че това е направено с цел икономии за счетоводно обслужване . Разбра се обаче, че читалището в с. Зелен дол е било лишено от половин щат миналата година, въпреки че в решението на комисията финансирането е било предвидено. Заседанието за разпределение на близо половин милион лева държавни пари стартира и вчера с напрежение и „на нокти“, но поне работата тръгна с потвърден избор на водещ в лицето на представителя на общината – юрисконсулта Евгения Станинска, и на протоколчик – секретаря на читалищата в Селище и Логодаж Дафинка Бойчева. Още в началото на събранието председателите на читалищата „Виртуален свят“ инж. Емил Радив и „Европа 2014“ в Мощанец Саша Войнова предупредиха, че чрез съда са поискали спиране на работата на комисията и разпределението на средствата, но въпреки това останалите 8 представители гласуваха заседанието да продължи. Д. Бойчева чистосърдечно отбеляза, че ако се блокира разпределението на финансите, нито едно читалище в общината няма да има средства за дейност и ще трябва да спрат да работят.

„Ние сме в това положение от 3 г., но работим“, отбеляза Е. Радев с препратка към лишаването на „Виртуален свят“ от субсидии за миналите 3 г. и наличието на едно окончателно решение на ВАС в тяхна полза.

Той получи подкрепата и на Саша Войнова, която изрично настоя да се отбележи в протокола, че причината „Европа 2014“ да бъде отрязана от държавно финансиране 2 г. е тенденциозна с цел да се оклевети и дискредитира читалището: „Без заповед на 22.02.2018 г.  комисия със служители на НЧ „Вапцаров“ е направила проверка в читалището ни и на база на издадения протокол бяхме лишени от субсидия. С писмо от Министерство на културата се оказа, че въпросният констативен протокол е издаден от неправомерен орган с цел оклеветяване на НЧ „Европа 2014“, още повече, че през 2016г. проверка от община Благоевград установи, че в читалището ни се извършва дейност. Фактът обаче е, че от министерството за тази година ни отпуснаха допълнителна субсидирана ½ бройка за изключителни дейности и постижения. Основната ни дейност е създаване и разпространение онлайн на безплатни уроци за ученици, имаме над 4500 потребители, над 170 урока и над 300 000 гледания, което значи, че сме помогнали на толкова хора. Служители на читалище „Вапцаров“ превишават правомощията си с цел финансово облагодетелстване на НЧ „Вапцаров“, обвини С. Войнова.

Председателят на НЧ „Вапцаров“ запази спокойствие въпреки нападките и настоя комисията да приключи работата си.  Той поиска  НЧ „Вапцаров“ да получи същото финансиране, както от 2002 г. досега – 42 субсидирани бройки. Напомнено бе, че държавната субсидия за читалищата в общината за 2019 г. е 512 460 лв., парите са за 54 субсидирани бройки, едната от които е с размер 9490 лв. Две от субсидираните бройки са поименни и не могат да се дават на други, едната е за НЧ „Вапцаров“ и по половин имат НЧ „Европа 2014“ и НЧ в село Изгрев. Така парите за разпределяне са 493 480 лв., но в това число са и три щата на служители в РЕКИЦ.

Заседанието не мина без чести прекъсвания, основно от инж. Е. Радев, и емоционални реплики от рода на „Не съм от подчинените ти, байно!“, отправени от него към В. Новоселски, но всички забележки бяха насочени към спазване законността на провеждане на събранието. Присъстващите председатели и секретари на читалища представиха информационните си карти за дейността им през 2018 г. В отговор на директни нападки от В. Новоселски, че „Виртуален свят“ е електронна медия и няма нищо общо с читалищната дейност, Радев посочи в изложението си, че читалището е факт и ВАС го потвърждава със свое решение. Той призна, че библиотеката им не е регистрирана, но заяви, че имат над 3500 книги. Новоселски обаче показа снимка на няколко лавици като посочи, че домашните библиотеки на болшинството присъстващи са по-големи. „Това е само малка част от библиотеката, голяма част от нея е виртуална и законът го разрешава, хората все по-малко четат на хартиен носител и все повече предпочитат електронните издания“, посочи инж. Радев и допълни, че твърдения, че „Виртуален свят“ е електронна медия, са неверни, а читалището не извършва дори стопанска дейност.

В крайна сметка вчера е прието близо половината милион субсидии да бъдат разпределени без механизъм, само по предложения, основно направени от председателя на НЧ „Вапцаров” В. Новоселски. Това значи, че 40 цели щата и ½ отиват за читалище „Вапцаров”, читалището в Логодаж получава ½ щат, по един щат получават читалище „Европа 2014” и това в Изгрев, както и читалищата в Селище, Бело поле, Покровник, Падеш и Зелен дол, два щата получава „Виртуален свят”. Любопитното е, че Емил Радев е предложил всички читалища да получат поравно, но дори колегите му от малките читалища са били против.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

сн. Осем от десет представители на читалища в община Благоевград вчера гласуваха парите да се разпределят, въпреки че двама от председателите настояха за отлагане