“Излекувайте се с мощната енергия на съзидателните мисли”, съветва легендарният японски лечител проф. Кацудзо Ниши, познат на нашите читатели от многобройните публикации относно системата за лечение, която е създал и благодарение на която е излекувал хиляди болни. В днешната публикация обаче за първи път ще научите по какъв начин, постепенно, но сигурно да промените негативните си пагубни мисли в положителна, здравословна посока. Както винаги, Кацудзо Ниши предлага конкретни практики, а не празнословни постулати за прословутото положително мислене.

“Мисълта е велика сила, тя е мощна енергия и може да убие съвършено здрав човек, но също така да вдигне от леглото и безнадеждно болен”, уверява професорът. - В днешно време на нашата планета са останали все по-малко лечебни растения, които действително са полезни. Създават се все повече лекарства, но и те все по-рядко помагат. Скоро може да се стигне дотам, че да не останат лекарствени средства за човека. Ще остане обаче само едно, но затова пък едва ли не най-мощното средство за изцеление - мисълта. Защото съзидателното, здравословното мислене носи много по-голям ефект, отколкото най-добрите фармацевтични продукти. Мисълта е реална сила, мощна енергия. Тя влияе на цялото тяло и може да контролира неговото състояние, тъй като тялото се намира постоянно под въздействието на мислите. И ако те са пагубни, вредят на тялото, но ако са съзидателни, го излекуват. Ако съумеете да измените мислите си от пагубни на положителни, значи променяте своето здраве. Не очаквайте това да се случи веднага. Ако човек досега не е обръщал внимание на своите мисли и на начина си на живот, но днес реши, че е крайно време да започне да мисли по друг начин, не следва да очаква, че неговият организъм, клетки, органи, мускули, жлези и хормони веднага ще се преобразуват и незабавно ще се излекуват. Преобразуването се случва постепенно. Ако сте упорити, то непременно ще се случи.”

• За начало повярвайте, че мисълта е особена сила, която влияе на вашия живот, на вашата съдба и, разбира се, на вашето здраве. Един от начините да си възвърнете здравето с помощта на мислите е всяка сутрин и вечер по няколко пъти да повтаряте само една фраза: “Аз съм здрав!”, без да допускате и ни най-малките съмнения в това. Задължително трябва да приучите мозъка си към положителни мисли. Всеки може да погледне себе си и своя свят отстрани и да си даде сметка какви мисли преобладават в живота му - пагубните или съзидателните. 

Всеки може да се научи да мисли за себе си само добро, да одобрява и харесва себе си, да подкрепя сам своите успехи. Това е залог за здраве. За да се избавите от пагубните мисли, съзнателно започнете да ги променяте. 

Застанете пред огледалото, вгледайте се в очите си и си кажете: “Аз те обичам такъв, какъвто си и те приемам такъв, какъвто си”. За много хора ще е трудно да изрекат тези думи искрено. Това са болните хора. На тях им е нужно изцеление. А изцелението е вътре в тях, в промяната на отношението към себе си и преобразуване на пагубните мисли в съзидателни. Научете се да вярвате в себе си, да се обичате и да одобрявате себе си във всяка ваша проява. Тогава ще стъпите на пътя на изцелението. 

• Следващата крачка е да изчистите ума си от пагубните мисли и убеждения. Спомнете си всичко лошо, което са говорили за вас другите хора от самото ви детство. И си отговорете дали това лошо отношение не се е превърнало във ваше собствено отношение към самия себе си. Изходът е следният: вие сте длъжни дотолкова да укрепите своето добро отношение към самия себе си, че то да се превърне в много по-силно от лошото отношение на другите към вас. В крайна сметка тези, които се отнасят лошо с вас, правят същото и със самите себе си, въпреки че може и да не го осъзнават. Кажете си: защо да изразходвам енергията и силите си за това, когато бих могъл да ги насоча към собственото си изцеление. Запитайте се: дали пък аз не изразходвам моята енергия напразно, вместо да се заема с достигането на истинските си цели - да развивам душата си, здравето на тялото и силата на духа? Откажете се от тази ненужна загуба на сили и ще направите гигантска крачка към своето изцеление. Научете са да изпращате към своето тяло пожелания за добро, за любов, за здраве и за блаженство.

Упражнение „Мисли за здраве” 

Изходно положение: легнете на равна повърхност така, че да ви е удобно. Нека главата ви се опира на онзи участък от шията, който върви към тила. В това положение брадичката ви леко ще се отпусне към гърдите. Краката да са боси, дрехите - колкото може по-леки, дори може и без тях. Ако е хладно, покрийте се с одеяло. Ръцете да лежат свободно до тялото, като китките на ръцете и стъпалата ви да са отпуснати.

Направете няколко бавни пълни вдишвания и издишвания. Дишайте равномерно, плавно, през носа. Поразмърдайте пръстите на дясното стъпало. Отначало ги сгъвайте и разгъвайте заедно всичките напред-назад. След това опитайте с всеки пръст поотделно и вижте доколко ще ви се получи. Мислено поздравете всеки един от пръстите на десния си крак и ще забележите как те са отвикнали от вашата грижа и внимание, че дори не ви слушат. Но те непременно ще се оживят и ще се почувстват свободно заради вниманието, което сте им отделили. Отпуснете пръстите, след което направете същото с пръстите на левия крак.

Върнете вниманието си пак на дясното стъпало. Без да отделяте петата от повърхността, изпънете стъпалото към себе си и ще усетите как се разтягат глезенните мускули. Направете това движение още няколко пъти, изпращайки на всички действащи мускули, връзки и нерви своята мислена подкрепа и одобрение. Сега няколко пъти сгънете всички пръсти заедно. Разгънете ги и отпуснете стъпалото. Направете същото и с левия крак.  

Oтдръпнете дясната пета от повърхността и, поддържайки крака в коляното, изправете крака нагоре. Опитайте, ако ви се удаде, да повдигнете крака в строго вертикално положение, без да сгъвате нито дясното, нито лявото коляно. Въртете стъпалото на повдигнатия нагоре крак - шест пъти по посока на часовниковата стрелка и шест пъти в посока, обратна на часовниковата стрелка. След това бавно отпуснете крака и се отпуснете въобще, след което отново го повдигнете и повторете движението с въртенето на стъпалото, отново бавно отпуснете като през цялото време се опитвате коленете и на двата крака да не се сгъват. След това мислено пожелайте добро, сила и блаженство на десния си крак като цяло и на всяка негова част поотделно. Обяснете се в любов на своя крак и му кажете, че ще бъдете приятели с него. 

“Тези съвети може и да ви се струват смешни и нелепи, но не забравяйте факта, в който са сигурни лечителите: всяка част от тялото си има своето одушевено “аз”. Одобрявайки и поощрявайки това “аз” на всяка част от тялото, ние изпращаме мощната енергия на целителните мисли”, казва проф. Ниши. Повторете същото и с левия крак.

Oбърнете внимание и на областта на корема. Toй реагира много категорично на вашето отношение към него и органите в него - той реагира почти съзнателно. Той е много чувствителен към мислите, които му изпращате. Отново повдигнете десния крак колкото може по-близо до вертикалното положение, като при това оставите левия изпънат и неподвижен. Но сега мислете не за краката, а за корема. Обърнете внимание кои коремни мускули се напрягат и  съсредоточете върху тях своето внимание. Повдигнете и левия крак, като го доближите до десния, като отново наблюдавате коремните мускули. Отпуснете двата крака и се отпуснете самите вие. Сега по ред първо повдигнете десния крак, след което го отпуснете и вие се отпуснете. След това левия крак по същия начин, като продължавате да наблюдавате коремните мускули. Разперете ръце в областта на кръста. Отпуснете се. Повторете всичко това няколко пъти.  

Отново се отпуснете и изпратете доброжелателна мисъл към всеки един орган, намиращ се вътре в коремната кухина: черният дроб и жлъчният мехур, стомахът, далакът, червата, бъбреците, пикочният мехур и половите органи. Посланието, пожеланието за добро, при необходимост съпровождайте със заповед “оздравявай!”. Желателно е да знаете предварително анатомичното разположение на органите. 

Сега вдишайте дълбоко така че въздухът да достигне долната част на белите дробове и да раздуе горната част на корема. Вдишвайки, задръжте въздуха като едновременно с това стегнете мускулите на горната част на корема така, че въздухът да се насочи към гръдния кош и да разшири ребрата. След това издишайте, усещайки как мускулите в горната част на корема се съпротивляват на такова стегнато състояние, в което ги удържате. Направете няколко такива вдишвания и издишвания - плавно, без прекъсвания. Още веднъж изпратете в областта на корема пожелание за добро и здраве.

Сега насочете мислите си към сърцето и белите дробове. Тези мисли трябва да са преизпълнени с доброта и съчувствие. Вдишайте бавно и дълбоко, като се стараете да не разширявате особено много гръдния кош - на вас в случая ви е нужно да разпределите равномерно въздуха по белите дробове. След това меко, без усилия и без натиск, поемете в белите дробове още малко въздух и издишайте спокойно и естествено. След това, стягайки областта на диафрагмата в долната част на гръдния кош, заставете белите дробове да изтласкат още малко въздух, което ще ги освободи още повече. Повторете този начин на вдишване и издишване още няколко пъти. Притиснете лакти към двете си страни, за да изпъкнат гърдите напред, издърпвайки лопатките назад. В същото време напрягайте мускулите на задната повърхност на шията. Върнете се в предишната поза и се отпуснете. Повторете няколко пъти това упражнение. Пожелайте доброта, сила и блаженство на белите си дробове и сърцето. Деликатно ги помолете да оздравяват, ако е необходимо. След това изпратете доброжелателна мисъл към цялото си тяло и към всичките си органи, които се намират вътре в него.  

Сгънете дясната ръка в лакътя и изправете лявата под прав ъгъл. Вгледайте се в китката на дясната ръка, без да отделяте лакътя от повърхността, на която лежите. Разтворете длан, изпънете пръсти, след това сгънете всеки пръст по ред започвайки от кутрето и завършвайки с големия пръст. Разтворете всички пръсти и опитайте да изпънете големия пръст колкото може по-далеч от дланта. След това докоснете с мекото на големия пръст основата на кутрето. Отпуснете пръсти и изправете дланта си. Изпратете на всеки пръст поотделно и на дланта си като цяло пожелание за добро и здраве. Отпуснете ръката на повърхността, върху която лежите и се отпуснете. Направете същото и с китката на лявата ръка. 

Отново сгънете в лакътя дясната ръка и я изправете вертикално на лакътя. Изтегнете дланта напред, сгъвайки ръката в китката колкото може по-далече като при това държите всички пръсти изправени. След това я изтласкайте колкото може по-назад. Направете няколко въртеливи движения в китката в едната и в другата страна. През цялото това време обърнете внимание как работят мускулите, как се стягат и отпускат. Разхлабете ръката си. Възхитете се от своята ръка, помислете колко много неща можете да направите с нея. Изпратете благодарна мисъл на своята ръка. Отпуснете я и я разхлабете. Направете същото и с лявата ръка.

Отново повдигнете дясната ръка под прав ъгъл, опирайки се на лакът. Свийте колкото можете силно ръката в юмрук, като се стремите големият пръст да се окаже извън юмрука. Свивайте стиснатата в юмрук длан напред и назад, усещайки как се разтягат мускулите. Разтворете юмрука, отпуснете ръката и се отпуснете. Направете същото и с лявата ръка.  

Прокарайте мислен поглед по всички части на тялото, с които сте работили досега и се уверете, че са се отпуснали: стъпалата, краката, бедрата, коремът, гърбът, гърдите, раменете,  шията, пръстите, китките на ръцете, раменната става.  

Колкото може по-силно стиснете челюстите си и клепачите си. След това изпуснете напрежението и бавно се отпуснете. Възхитете се на тези забележителни органи, каквито са очите, ушите, носът, устата. Помислете за това колко възможности ви дават те, какви прекрасни средства за възприемане на света и самоизразяване са тези органи. Изпълнете се с благодарност към тях. Помислете си колко много можете да кажете на света само с една усмивка и, разбира се, се усмихнете. Така ще усетите как работят мускулите около очите и около устата. Ще усетите как радостта и спокойствието изпълват сърцето ви. И цялото ви безпокойство, страховете ви и болестите ви са си отишли, а вие усещате, че ви е останала само радост. Запомнете, че това сте вие и вашата истинска същност. А всичко останало е само външно влияние. Пожелайте радост, любов и здраве на цялото си тяло. 

Затворете очи и ще усетите, че лицето ви е абсолютно спокойно, тялото ви е отпуснато, крайниците топли и тежки, дишането меко и спокойно. Вслушайте се в ударите на своето сърце. Пожелайте добро, сила и блаженство на своя мозък и на своята нервна система, на главата и шията, на зрителния орган, на вкуса, на обонянието и осезателните органи. Пожелайте добро, здраве, сила и блаженство на всеки орган от своето тяло. Представете си, че всеки орган и цялото ви тяло буквално излъчват здраве.  

Отворете очи. Вие сте здрави. И с всеки изминат ден ще ставате все по-здрави и по-силни. “С енергията на мислите можем да накараме да се движат и пулсират и най-неподвижните тъкани, най-застоялите области в организма. С енергията на мислите можем да се излекуваме отвътре, произвеждайки масаж на недостъпните за всякакви външни въздействия тъкани в организма. С енергията на мислите можем да изградим своя организъм такъв, какъвто го искаме. С енергията на мислите се създават нервни импулси, които на свой ред привеждат в движение вътрешните органи и тъкани. Движението им дарява живот, младост, здраве. Движението разнася застоялата неподвижна енергия и дава прилив на нови жизнени сили.

Като се научите да създавате вътре в себе си движение с помощта на мисленото въздействие, вие отваряте вратата към царството на здравето и вечната младост. Най-лечебният вид движение, което може да се създаде, е пулсацията. И то не е сложно, както може да ви се струва. Достъпно е за всеки човек, без изключение и независимо от неговата възраст и здравословно състояние. Най-обикновената концентрация на вниманието върху всеки участък от тялото предизвиква нарастване на нервната активност в този участък и засилва циркулацията на кръвта. Това само по себе си вече е лечебно. Това са признаци на нарастване на жизнените ви сили!”, уверява японецът дълголетник.

Яна БОЯДЖИЕВА