Първото заседание по делото срещу Мария Гиздева започва на 22 февруари, петък от 10 часа.

На 25 юли 2016 в Стара Загора бе открит мъртъв 62-годишният Богдан Динев. 18-годишната тогава ученичка от Стара Загора Мария Гиздева направи самопризнания. Тя обясни, че пробола с нож в бедрото възрастния мъж при самоотбрана, защото той опитал да я изнасили. Първоначално момичето беше задържано за 72 часа, а на 29 юли беше освободена от ареста срещу парична гаранция от 500 лева. На излизане, момичето беше посрещнато от родителите си, приятели и граждани, които се събраха в нейна подкрепа.

След малко повече от двугодишно разследване, Окръжна прокуратура Стара Загора повдигна обвинение на 20-годишната Мария Гиздева за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие умишлено нанесена тежка увреда. Тя е обвинена и затова, че за периода 25 – 26 юли 2016 г. е използвала шест пъти банковата карта на Динев, без съгласието на титуляра, като във всеки от случаите не е била изтеглена парична сума.

По делото са извършени множество процесуално-следствени действия - иззети са веществени доказателства, разпитани са свидетели, изготвени са заключения на назначени експертизи и др.

Богдан Динев, известен с прозвището си Боньо Фаса, е с богато криминално минало, лежал в затвора за различни провинения.