Малко вероятна е версията газовият пистолет в Бургас да е бил намерен на улицата от детето, обяви в ефира на Би Ти Ви Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП. "Едно такова оръжие е изключително опасно, ако засегне важен орган от тялото", поясни той. 

По случая с фалшивите ТЕЛК решения се работи от май 2018 г. "Само за 4 месеца минаха повече от 200 лица, които придобиха такова право незаконно. Част от тях бяха задържани онзи ден. Сумите се разпределят по цялата верига. Най-евтиното звено в схемата с ТЕЛК са лекарите. Но най-много пари бяха намерени в посредниците - двама братя", каза гл. комисар Спиридонов. Как точно се разпределят парите и колко пари се плаща за получаване на ТЕЛК решение за различните типове увреждане тепърва трябва да се изясни. Клиентите заплащали предварително сумата. 80% от хората в схемата били турскоговорящи. 

Изключително добре била организирана цялата схема. Обучавали клиентите как да застанат пред рентгена, че да се симулира увреждане. Други пък ги карали да тичат по три-четири етажа, за да уморени. Някои от хората дори не достигали до лекар, за да получат решение на ТЕЛК. 

Обвиненията срещу Димитър Желязков - Очите щели да издържат в съда, според гл. комисар Спиридонов. "Няма участие в полицаи в групата му", категоричен е той. Нямало досега установени данни за участие на политици. Не били засечени и "по-особени контакти" между Очите и Бенчо Бенчев.