Тирана. Преди утрешния масов протест на обединената опозиция, албанската полиция призова организаторите да се дистанцират от насилствените сценарии, които се „подготвят за утрешния протест“, пише скопското електронно издание „Плюс Инфо“.
Според данните на полицията, ще има опит за насилствено влизане в парламента.
„Информацията, събрана от съответните служби, съдържа данни за насърчаване на насилието и организиране на престъпни дейности. Ще има опит за насилствено влизане в заседателната зала, чрез насилие срещу лица, които имат законово задължение да осигурят защита на институцията, която е в основата на демокрацията. За да предотврати подобен опит, държавната полиция призовава организаторите да се дистанцират открито от насилието и да призоват законът да бъде спазван от всеки участник в протеста“, се казва в съобщение на полицията.
Полицията предупреждава, че силите за сигурност са готови да отговорят със силата на закона и при пълна пропорционалност на всяко незаконно действие или акт на насилие.
„Държавната полиция се ангажира изцяло да осигури обществения ред и сигурност, както и неприкосновеността на институциите по време на протестите“, се казва в изявлението на полицията.
За сигурността утре ще бъдат ангажирани около 2000 членове на полицията, националната гвардия и специалните части, също както на протестът проведен в събота, когато имаше опит за насилствено влизане в сградата на правителството.

Превод и редакция: Калоян Пенков