Велико Търново. Клуб по творческо писане е създаден към читалище „Надежда“ във Велико Търново. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново библиотекарят в читалището и инициатор на идеята Бисера Дживодерова. Тя посочи, че клубът е наследник на съществувалия през 50-те и 60-те години на миналия век литературен кръжок към читалището, в който са членували големи имена като Антон Дончев, Матей Шопкин, Димитър Мантов, Георги Данчев и Христо Медникаров.
„Те са чели свои творби, обсъждали са ги и са ги критикували. Отдавна имам идея да възродя този литературен кръжок като клуб по творческо писане. Обърнах се към Хуманитарна гимназия, защото според мен е много хубаво, ако децата са с литературни заложби, да започнат да членуват в един такъв клуб. Ние можем да им помогнем за тяхното израстване“, посочи Бисера Дживодерова. Тя съобщи, че в клуба членуват 11 деца. Той се ръководи от поета Здравко Пеев и преподавателката по литература в гимназията Далия Симеонова. Учениците ще се срещат един път в месеца в рамките на два учебни часа. Регулярно в клуба ще гостуват и изявени търновски творци, които ще споделят своите творчески успехи и проблеми с начинаещите писатели.
„Желанието на ръководителите на клуба е децата да започнат да участват в национални литературни конкурси, подходящи за тяхната възраст. По този начин те ще бъдат стимулирани, ще бъдат провокирани да творят, да се стремят техните неща да стават все по-добри, ще се научат да имат самочувствие като творци. Всичко става постепенно и колкото по-отрано започнат да участват в тези национални литературни конкурси, толкова по-добре е за тях“, посочи Бисера Дживодерова.
Надежда КРЪСТЕВА