Москва . Владимир Путин заяви, че Русия ще разработи нови оръжия и ще ги насочи към западни „центрове за вземане на решения“, ако Западът разположи нови ракети с малък и среден обсег в Европа, пише британският вестник The Guardian.
Заплахата, която изглежда е към Вашингтон и други западни столици, дойде след като САЩ и Русия преустановиха спазването на Договора за ракети със среден и малък обсег от 1987 г.
В реч пред високопоставени руски официални лица в Москва Путин заяви, че евентуалното разполагане на ракети, които могат да достигнат Москва за 10 минути, е „опасно за Русия“ и, че Москва ще бъде принудена да разгледа „симетрични и асиметрични действия“.
„Русия ще бъде принудена да създава и разположи видове оръжия, които могат да се използват не само срещу онези територии, от които ще дойде пряката заплаха, но и срещу тези, където са центровете за вземане на решения за използване на тези ракетни системи“, каза руският президент.
Договорът, сключен от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, забрани разработването и разполагането на ракети с обсег между 500 и 5500 км. САЩ, водени от съветника по националната сигурност, Джон Болтън, прекратиха договора този месец на фона на твърденията, че Москва тайно е разработила крилата ракета, която е нарушила споразумението. Русия отрича това.
По време на изказването си Путин отново потвърди позицията на Русия, че няма да разположи ракети с малък или среден обсег в Западна Русия, освен ако подобни оръжия не бъдат разположени в Европа.
Речта, която се възприема като руската версия на обръщението „Състояние на нацията“, беше в голяма степен фокусирана върху икономиката. Путин, чиито рейтинги за популярност са на дъното, обеща увеличени публични разходи, по-ниски данъци за семействата и по-добри условия за живот на руснаците.

Превод и редакция: Калоян Пенков